Nieuws

Stroomnet Groningen vol: grootverbruikers op wachtlijst

Het stroomnet in een groot deel van de provincie Groningen zit vol. Grootverbruikers die een nieuwe of zwaardere aansluiting willen, belanden daardoor op een wachtlijst. Dat melden netbeheerders TenneT en Enexis.


Leestijd: 2 minuten

Het elektriciteitsnet in Nederland komt steeds verder onder druk te staan. De vraag naar en het aanbod aan elektriciteit wordt steeds groter, waardoor het net op veel plekken in Nederland de maximale transportcapaciteit bereikt.

Al op 18 oktober waarschuwde TenneT dat ook de grens van het Groningse hoogspanningsnet in zicht kwam. Nu is het daadwerkelijk zo ver: het net heeft in een groot deel van Groningen de grenzen van zijn capaciteit bereikt voor de levering van elektriciteit aan grootverbruikers.

Geen gevolgen voor consumenten

Het volle net heeft geen gevolgen voor huishoudens en ondernemers met een kleinverbruikaansluiting. Dit betekent dat er op dit moment geen belemmeringen zijn voor particulieren om bijvoorbeeld zonnepanelen, een warmtepomp of een laadpaal te installeren.

Voor grootgebruikers kan het wel vervelende gevolgen hebben. Aanvragen van bijvoorbeeld supermarkten, kantoorgebouwen of fabrieken voor een nieuwe aansluiting of verzwaring van een aansluiting komen in een groot deel van de provincie Groningen vanaf vandaag, 20 december, op een wachtlijst.

Netbeheerders TenneT en Enexis gaan samen onderzoek doen naar oplossingen die op korte termijn ruimte op het net maken, zoals spitsmijden. Dat houdt in dat grootverbruikers hun verbruik verplaatsen naar rustigere momenten op het net, om zo extra capaciteit vrij te maken.

De structurele oplossing is verzwaring en uitbreiding van het net. Daar zijn de netbeheerders al langer mee aan de slag. Voor de knelpunten in Groningen wordt er vanaf 2029 extra capaciteit op het hoogspanningsnet opgeleverd.

De belangrijkste focus van de netbeheerders is het sneller realiseren van elektriciteitsstations en het leggen van extra kabels. Om dit mogelijk te maken is het noodzakelijk dat overheden sneller keuzes maken over wanneer en waar welke energie-infrastructuur moet komen. Daarnaast moet er sneller grond beschikbaar komen voor de uitbreiding van het elektriciteitsnet en vergunningen en procedures worden versneld.

Tot slot vraagt de schaarste ook om het efficiënter benutten van het net, meldt TenneT. “Uitbreiding alleen is niet genoeg. Het elektriciteitsnet kan en moet ook efficiënter benut worden, bijvoorbeeld door spitsmijden financieel aantrekkelijker en minder vrijblijvend te maken en het net zwaarder te belasten waar dat veilig mogelijk is.”