Nieuws

Studenten met corona moeten wél extra tentamenmogelijkheid krijgen, vindt JOVD

Studenten die een tentamen missen door een coronabesmetting moeten standaard een extra herkansingsmogelijkheid krijgen. Dat is het standpunt van de Jongerenorganisatie Vrijheid en Democratie (JOVD). Ze zijn verbaasd over het besluit van de Rijksuniversiteit Groningen, die het aan faculteiten laat om te bepalen of studenten recht hebben op een extra herkansing als ze positief worden getest op het coronavirus. “Studenten met corona blijven niet voor zichzelf thuis. Zij doen dit voor een ander,” zegt voorzitter Tom Boer.


Leestijd: 1 minuut

Lichte stijging aantal nieuwe besmettingen Groningen
Lichte stijging aantal nieuwe besmettingen Groningen

De JOVD roept de RUG op om te zorgen dat studenten niet leiden onder het volgen van de maatregelen en te voorkomen dat besmette studenten alsnog naar de tentamenzaal komen.

Volgens het coronaprotocol van de RUG mogen zelfs studenten met een besmette huisgenoot niet naar de universiteit komen. Maar waar studenten vorig jaar in het geval van besmetting standaard een extra herkansingsmogelijkheid kregen, is dat dit jaar niet het geval. Sommige faculteiten hebben al aangekondigd dat het missen van een tentamen door een coronabesmetting net zo behandeld wordt als elke andere ziekte, wat dus niet leidt tot een extra herkansingsmogelijkheid. 

De JOVD wijst op het feit dat studenten thuisblijven voor de gezondheid van anderen doen. Boer: “In zelfquarantaine gaan bij een coronabesmetting is goed gedrag, dat wat ons betreft dus niet afgestraft zou moeten worden.” 

De organisatie heeft wel begrip voor het feit dat de RUG goed wil checken of studenten daadwerkelijk een coronabesmetting hebben gehad. Boer: “Elke student die kan bewijzen dat hij of zij corona heeft gehad en in zelfquarantaine zat ten tijde van een tentamen, zou hier een extra herkansingsmogelijkheid voor moeten krijgen, ongeacht op welke faculteit deze student zit.”