Nieuws

Tweede debatdag rapport aardgaswinning Groningen, Rutte en Vijlbrief aan het woord

De Tweede Kamer debatteert woensdag opnieuw over het rapport van de parlementaire enquêtecommissie aardgaswinning Groningen. Dinsdag was de eerste dag van het debat. Daarin kwamen zeventien kamerfracties aan het woord. Woensdag komen premier Mark Rutte en staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) aan het woord over het rapport.


Leestijd: 1 minuut

De oppositie oordeelde dinsdag hard over de rol van premier Rutte in het gasdossier. Meerdere keren werd – al dan niet expliciet – aangestuurd op het vertrek van de premier, onder andere door Sandra Beckerman van de SP. Woensdag reageren de premier en Vijlbrief op de opmerkingen die dinsdag aan bod kwamen.

Bij het debat waren tientallen Groningers aanwezig. De Groninger Bodem Beweging had een bus geregeld waarmee Groningen gratis naar Den Haag konden reizen. Zij arriveerden bij het Malieveld en liepen vanaf daar naar de Tweede Kamer. Onderweg droegen ze spandoeken met leuzen als ‘Geen gebakken lucht, daden voor Groningen, nu!’ Ook woensdag zijn er weer Groningers aanwezig bij het debat.

Rapport Groningers boven gas

De enquêtecommissie deed in 2022 onderzoek naar de besluitvorming over de aardgaswinning, aardbevingen, schadeafhandeling en versterking in Groningen. De hoofdconclusie luidt dat de belangen van de Groningers structureel genegeerd zijn bij de aardgaswinning in Groningen. Dit heeft rampzalige gevolgen voor de bewoners. In het rapport ‘Groningers boven gas’ stelt de commissie dat Nederland een ereschuld heeft aan de Groningers en doet ze aanbevelingen hoe deze in te lossen. Het rapport werd op 24 februari 2023 gepresenteerd in Zeerijp, in het aardbevingsgebied. Kamervoorzitter Vera Bergkamp nam het namens de Tweede Kamer in ontvangst.

Kijk hier live mee met het debat.