Hoe dan ook: Twitter is de komende jaren ongetwijfeld een blijvertje, tenzij weer een ander social medium populair gaat worden. Want ook de social media zijn aan modes onderhevig: twee jaar geleden was iedereen bezig met Hyves, maar tegenwoordig zijn het vooral kinderen en jongeren die daar actief mee zijn en verschuift de aandacht naar Facebook, LinkedIn en Twitter.
De vraag is dus: wat is Twitter werkelijk waard als medium? De ervaring met Baflo leert dat er razendsnel ‘feiten’ worden verspreid. Al moeten we eerlijk toegeven: in de zaak Baflo waren het beslist niet alleen onzin-berichten die we lazen. Achteraf bleken snel verstuurde berichten wel degelijk waar te zijn geweest.
Alleen: media als RTV Noord, Dagblad van het Noorden en GIC kunnen die berichten niet zo maar overnemen. Ze zullen eerst gecheckt moeten worden. En heel terecht heeft de politie er voor gekozen om eerst de familie van het slachtoffer in te lichten.
Vandaar dat pas zo laat bekend werd dat het niet ging om een 15- jarig meisje maar om een 29-jarige medewerkster van Zeehondencrèche Pieterburen die was vermoord. Hoe dit slachtoffer zou zijn omgebracht heeft al op Twitter gestaan, maar is door de politie in verband met het onderzoek nog steeds niet bevestigd.
De conclusie lijkt te zijn dat Twitter nooit meer kan zijn dan een aanvulling op de serieuze media, die tijd moeten nemen om berichten te checken. Die serieuze media zullen het dan ook meer dan vroeger moeten hebben van duiding en achtergrond informatie.
Twitter is een interessante aanvulling op hedendaagse media, dat echter wel met grote achterdocht bekeken moet worden.
Want sommige feiten blijken achteraf precies te kloppen, en in andere gevallen is de plank finaal misgeslagen.