Nieuws

Veel studenten in Groningen aan de Ritalin

Veel studenten in Groningen gebruiken zonder doktersrecept ritalin om te studeren. Het middel wordt vaak gebruikt voor mensen met ADHD, maar veel studenten vinden het ook prima om Ritalin te gebruiken, ook al hebben ze geen ADHD.


Leestijd: 1 minuut

Veel studenten in Groningen aan de Ritalin
Veel studenten in Groningen aan de Ritalin

Dat ontdekte Anselm Fuermaier, pyscholoog en werkzaam een de RUG.  Hij deed onderzoek naar het gebruik van Ritalin en wilde met name weten of mensen soms ten onrechte doen alsof ze ADHD hebben, om zo in aanmerking te komen voor het middel, zo schrijft de Universiteitskrant (UK).

Hij ondervroeg 1071 studenten van de Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen – vooral eerstejaars – en ontdekte dat maar liefst 16 procent minstens een keer methylfenidaat had geslikt, het werkzame bestanddeel in Ritalin. Bijna zestig procent van deze groep zei dat ze het ‘af en toe’ namen, en ongeveer 1 procent ‘regelmatig’.

Uit onderzoek blijkt volgens Fuermaier dat Nederlandse universiteitsstudenten een nogal vrijzinnige opvatting hebben over het veinzen van ADHD, en alarmerend vaak pepmiddelen gebruiken, zo zegt hij tegen de UK.

Volgens hem is gerechtvaardigd om goed te onderzoeken hoe geloofwaardig hun symptomen zijn voor je ze medicijnen geeft.