Nieuws

Wandelroute door stad tegen seksueel geweld

Het Groningse initiatief “Choose to Change” organiseert vandaag, donderdag, een wandelroute langs bekende plekken in Groningen. Met de wandeling wil de organisatie aandacht vragen voor het voorkomen en bestrijden van seksueel geweld en grensoverschrijdend seksueel gedrag tegen vrouwen en meisjes.


Leestijd: 1 minuut

Wandelroute door stad tegen seksueel geweld
Wandelroute door stad tegen seksueel geweld

De wandeling maakt deel uit van de actieweek “Orange the World” waarbij wereldwijd aandacht is voor seksueel geweld tegen vrouwen. Daarom is de wandelroute in het oranje.

Zonta, Soroptimisten, YWCA en de gemeente Groningen zijn betrokken bij het initiatief. Het doel van de actie is om geweld tegen vrouwen en meisjes bespreekbaar te maken. De organisatie wil met zowel omstanders, slachtoffers als plegers in gesprek gaan. “Er wordt niet genoeg over seksueel grensoverschrijdend gedrag gesproken”, vindt Glimina Chakor, wethouder Integratie & Emancipatie. “Laten we elkaar helpen en naar elkaar luisteren. We moeten samen een vuist maken en zeggen: stop, want we accepteren het niet langer. Verandering gaat vaak in kleine stappen, dus start daarom hierover het gesprek.”

Tijdens de opening van Orange the World worden er gespreksstarters uitgedeeld aan de deelnemers, kaarten met tips en vragen die je aan mensen in je omgeving kunt stellen om het probleem bespreekbaar te maken. Daarmee hoopt Choose to Change het taboe rondom seksueel geweld te doorbreken.

De wandeling begint om 17.00 uur op de H.N. Werkmanbrug bij het Groninger Museum. De route leidt langs het regenboogpad via de Ubbo Emmiussingel naar het Zuiderdiep en vervolgens via het Kattendiep en de Poelestraat naar de Grote Markt. Langs de route wordt op verschillende plekken stilgestaan bij korte verhalen. De brug, het Zuiderdiep en de Poelestraat zijn uitgekozen omdat vrouwen en meisjes daar vaker dan op andere plekken te maken krijgen met seksueel grensoverschrijdend gedrag. Ook de molen in Ten Post, de Witte Molen bij Glimmen, het Academiegebouw en DOT Groningen zijn uitgelicht om aandacht te vragen voor het thema.