Nieuws

Zeearend, oude lindeboom, wilde bloemen: Groningen heeft veel natuur en wil dat verder versterken

Groningen heeft op een afstand van een kwartier fietsen aantrekkelijke natuurgebieden. Daardoor is het mogelijk om – met een beetje geluk – niet ver van de stad een zeearend te zien vliegen. Of om te genieten van weidevogels, een oude lindeboom of wilde bloemen. Wanneer het aan de gemeente ligt wordt de natuur in- en rond de gemeente de komende jaren aanzienlijk versterkt. Daartoe ondertekenden de Groningse wethouders Glimina Chakor en Inge Jongman samen met acht Groningse natuur- en landschapsorganisaties gisteren het manifest ‘Groningen Groen’.


Leestijd: 1 minuut

Zeearend, oude lindeboom, wilde bloemen: Groningen heeft veel natuur en wil dat verder versterken
Zeearend, oude lindeboom, wilde bloemen: Groningen heeft veel natuur en wil dat verder versterken

Dit Groenmanifest Groningen is een tien puntenplan om de natuur in – en rond de gemeente Groningen te versterken en een impuls te geven.

In de gemeente Groningen komen vele verschillende planten en dieren voor, zeker na de herindeling. De biodiversiteit is verrijkt met soorten uit dorpen en het landelijk gebied. Of het nu gaat om de spectaculaire zeearend, de wilde bloem die juist in de stad tussen tegels omhoog komt of de 330 jaar oude lindeboom aan de Noorddijkerweg. Deze natuur is van groot belang voor de kwaliteit van leven in de stad, zowel de natuur om de hoek als de natuur buiten de stadsranden.

Door het ondertekenen van het Groenmanifest Groningen onderschrijven de gemeente Groningen en de natuur- en landschapsorganisaties de urgentie om met deze tien punten aan de slag te gaan. Centraal staan biodiversiteitsherstel, klimaatadaptatie, de inpassing van energietransitie en natuur inclusief bouwen. Samen gaan ze werken aan een betere regie, onderlinge afstemming en adequate communicatie bij ingrepen in het groen. Bewoners worden beter betrokken bij gebiedsprocessen en krijgen meer kansen om zelf aan de slag te gaan.

Het manifest is te vinden op: nmfgroningen.nl/manifestgroningengroen