In beeld

4 voordelen van een zakelijke rekening voor je eenmanszaak

Heb jij je onlangs als eenmanszaak ingeschreven bij de Kamer van Koophandel? Dan moet je een aantal zaken regelen voordat je van start gaat. Zo is het bijvoorbeeld verstandig om een zakelijke rekening te openen. Ondanks dat een bedrijfsrekening niet verplicht is als je een eenmanszaak hebt, is het wel verstandig om er eentje te openen. Omdat zo’n rekening geld kost, twijfel je misschien nog. Om de laatste twijfels weg te nemen, zetten we hier vier voordelen van een zakelijke rekening voor je eenmanszaak op een rijtje.


Leestijd: 2 minuten

1. Overzichtelijke financiën
Veel startende zzp’ers gebruiken hun privérekening om zakelijk geld te ontvangen en klanten mee te betalen. Je hoeft in dat geval geen nieuwe rekening te openen. Hierdoor bespaar je niet alleen moeite, maar ook geld. Toch zit er ook een nadeel aan het gebruik van een privérekening. Het is namelijk nogal lastig om het overzicht op je financiën te behouden. Zakelijk en persoonlijk geld lopen immers door elkaar heen.

Open je een zakelijke betaalrekening als je voor jezelf begint? Dan worden persoonlijke en zakelijke transactie van elkaar gescheiden. Je gebruikt een bedrijfsrekening namelijk alleen voor zakelijk geld. Je betaalt er facturen mee die je van leveranciers krijgt en klanten maken geld over op deze rekening voor producten en/of diensten die zij van jou hebben afgenomen. Hierdoor hoef je niet langer uit te pluizen welke transacties zakelijk en welke privé zijn. Dit maakt je financiën een stuk overzichtelijker.

2. Professionele uitstraling
Veel bedrijven willen professionaliteit uitstralen richting (potentiële) klanten. Een zakelijke rekening kan je hier een handje bij helpen. Helaas zijn veel ondernemers zich hier niet bewust van. Daarom leggen wij je hier kort uit hoe een bedrijfsrekening openen bij kan dragen aan de professionele uitstraling van je eenmanszaak. Waar een privérekening gekoppeld is aan een persoonsnaam, is een zakelijke rekening juist gekoppeld aan een bedrijfsnaam. Klanten zien hierdoor de naam van je bedrijf op hun bankafschrift staan als zij geld van jou ontvangen of naar je overmaken. Extra bijkomstigheid is dat een betaling makkelijker te plaatsen is als er een bedrijfsnaam bij staat.

3. Sneller boekhouden
Boekhouden is iets waar veel ondernemers een hekel aan hebben. Doordat je er vaak behoorlijk wat tijd aan kwijt bent, stel je het misschien telkens uit. Je maakt het probleem zo alleen maar groter, want je moet in één keer alle administratie wegwerken. Wil je tijd besparen op boekhouden? Dan kan een zakelijke rekening je hierbij helpen. Hiermee verzamel je alle financiën van je bedrijf namelijk op één plek. Bovendien kun je je zakelijke rekening aan een boekhoudprogramma koppelen. Alle bij- en afschrijvingen die je met je bedrijfsrekening doet, worden dan automatisch ingelezen. Hierdoor kun je flink wat tijd besparen op je boekhouding.

4. Kosten zijn fiscaal aftrekbaar
Een vierde en laatste voordeel van een zakelijke rekening voor een eenmanszaak is dat de kosten van deze rekening fiscaal aftrekbaar zijn. Helaas vergeet menig ondernemer de kosten van een zakelijke rekening op te voeren als aftrekpost. Dit komt vooral doordat het bedrag maandelijks automatisch afgeschreven wordt van de rekening. Voer je de bankkosten door bij de aangifte inkomstenbelasting? Dan valt de post ‘winst uit onderneming’ lager uit. Hierdoor houd je onderaan de streep meer geld over. Voer de kosten van een zakelijke rekening niet op bij de aangifte omzetbelasting, want je betaalt hier geen btw over.