In beeld

Duurzaam screendoek houdt zomerwarmte buiten

De afgelopen jaren sneuvelde het een na het andere record in het weerbeeld. Zo hadden we dit jaar de natste meimaand ooit gemeten. Tijdens de zomermaanden worden we dan ook steeds vaker geconfronteerd met heet en zonnig weer. Op zich heerlijk natuurlijk, want dan kunnen we naar het strand en lekker op een terrasje zitten. Maar het is wél prettig als we het in huis comfortabel en koel kunnen houden. En dan het liefst op een duurzame manier toch? Dat is precies waar screens om de hoek komen kijken. Met screendoek houd je jouw huis op een duurzame manier heerlijk koel! In dit artikel vertellen we er meer over: hoe ze werken, welke voordelen ze bieden en hoe je het juiste screendoek kiest voor jouw situatie.


Leestijd: 4 minuten

Wat zijn screendoeken en hoe werken ze?

Eigenlijk is het heel simpel: een screen is een zonwerende doek in een frame of cassette die aan de buitenkant op de raamkozijnen wordt gemonteerd. Of je kunt een screendoek laten maken met zeilringen of tourniquets, en deze kun je dan met haken voor je raam monteren. Je kunt het – handmatig of elektrisch – naar beneden (dicht) of omhoog (open) doen om de mate van zoninval in je huis te regelen. Het doek bestaat meestal uit een geweven polyester of glasvezel stof die is gecoat met een PVC-laag voor extra duurzaamheid. Screens filteren het zonlicht en daarmee de warmte, terwijl ze toch voldoende licht doorlaten. Je kunt screendoek op maat laten maken voor de ramen en schuifdeuren van jouw huis én je kunt na verloop van langere tijd dus ook alleen het doek vervangen. Ideaal!

Het principe achter screendoeken is eenvoudig: ze blokkeren een groot deel van de zonnestraling voordat deze je buitenruimte kan opwarmen. Afhankelijk van het type screendoek kan tot wel 95% van de zonnestraling worden gefilterd, terwijl er toch voldoende daglicht doorheen komt voor een comfortabele omgeving.

Voordelen van screendoeken voor buiten

Met de installatie van screendoeken geniet je van heel veel voordelen:

Het blijft koel in huis of in je aanbouw/overkapping: Doordat het zonlicht gefilterd wordt, blijft het koeler in huis, zelfs tijdens erg warme dagen.

UV-bescherming: Dankzij deze filtering bieden de doeken ook bescherming tegen schadelijke UV-stralen. Daardoor is niet alleen je huid beschermd, maar ook je meubels en gordijnen en deze zullen dus minder snel verkleuren. 

Privacy: Bij de meeste doeken kun je wel naar buiten, maar niet naar binnen kijken, afhankelijk van de dichtheid ervan. 

Energiebesparing: In de zomer zal je minder snel de airconditioner aanzetten. Insectenwering: Dankzij de fijnmazige structuur van het doek houden de meeste schermen insecten buiten de deur. Dus wel lekker frisse lucht, maar geen vervelende vliegen of muggen. 

Het juiste screendoek kiezen

Bij het kiezen van het juiste screendoek voor jouw situatie, zijn er vijf factoren om rekening mee te houden:

  • Zonlichtfiltering: Bepaal hoeveel zonlicht je wilt filteren
  • Privacy: Als je privacy een belangrijk punt vindt, kies je voor een dichtere weving. 
  • Kleur: Kies een kleur die past bij de stijl en kleur van je gevel. 
  • Bediening: Heeft handmatige of elektrische bediening je voorkeur?
  • Budget

Zelf je screendoek vervangen

Zijn je oude screens aan vervanging toe? Wacht! Voordat je ze eraf sloopt en nieuwe bestelt: je kunt ook alleen het doek vervangen. Dit is goedkoper en milieuvriendelijker! Bovendien kun je het heel gemakkelijk zelf doen. Laat je  screendoeken op maat maken van glasvezeldoek met een PVC coating. Vervolgens kun je ze vrij eenvoudig in je oude armatuur monteren. Dit type doek heeft een openheid waardoor je wel naar buiten, maar niet naar binnen kunt kijken. Je hebt daarbij de keuze uit tientallen verschillende kleuren, dus kun je de perfecte tint kiezen die past bij jouw woning. Voor de slaapkamer kun je ook kiezen voor een verduisterend screendoek. Vind je het toch te lastig om het zelf te doen? Dan laat je het klusje gewoon aan de vakman over.

Screendoek met tourniquets

Als je, om welke reden dan ook, geen frame wilt of kunt gebruiken, kun je er ook voor kiezen om screendoeken met tourniquets op te hangen. Daarbij is het doek voorzien van metalen ringen en worden de tourniquets op het kozijn bevestigd. De ringen plaats je over de tourniquets, je de draait ze en je doek is bevestigd! Het is een voordelige en eenvoudige manier om een ruimte toch van screens te voorzien. 

Vergroening en verkoeling

Overal is het besef doorgedrongen dat de steden meer groen en minder grijs moeten hebben. Dit is beter voor de afwatering, het milieu, de biodiversiteit én helpt tegen de hitte. Geveltuintjes zijn bovendien erg leuk en gezellig. Het helpt, maar om in huis op een effectieve en duurzame manier de warmte buiten te houden en te zorgen voor meer privacy zijn screendoeken op maat dus de ultieme oplossing. Met verschillende soorten screendoeken om uit te kiezen, is er voor elke situatie en voorkeur een geschikte optie. Door het juiste screendoek te kiezen en goed te onderhouden, kun je jarenlang genieten van een comfortabel en koel huis tijdens de warme zomermaanden!