In beeld

Ga je op jezelf wonen? Dit zijn belangrijke verzekeringen!

Op jezelf gaan wonen is een belangrijke mijlpaal in je leven. Een leuke tijd, maar er komen ook de nodige administratieve zaken bij kijken. Denk bijvoorbeeld aan het afsluiten van verzekeringen. Weet je niet precies welke verzekeringen je moet afsluiten nu je woonsituatie verandert? In dit artikel helpen we je een stukje op weg! We bespreken twee verzekeringen die belangrijk kunnen zijn in jouw situatie. Lees dus vooral snel verder.


Leestijd: 2 minuten

broken cracked glass with big hole over black background
broken cracked glass with big hole over black background

Aansprakelijkheidsverzekering

De eerste verzekering die we willen bespreken, is de aansprakelijkheidsverzekering. Met deze verzekering bescherm je jezelf tegen de financiële gevolgen van schade die je aanricht aan anderen of aan de spullen van anderen.

Schade aanrichten aan de spullen van anderen is natuurlijk vervelend. Zeker als het om duurdere spullen gaat, kunnen de kosten ook behoorlijk oplopen. Maar over het algemeen vallen de kosten van schade aan spullen nog erg mee als je het vergelijkt met de kosten van schade aan personen (letselschade). Raakt iemand bijvoorbeeld invalide, dan kunnen de medische kosten en de kosten van een schadevergoeding in de tonnen en soms zelfs miljoenen lopen.

Het is dus belangrijk om je tegen deze kosten te beschermen. Zeker als je bedenkt dat de premie van een aansprakelijkheidsverzekering (AVP) vaak maar een paar euro per maand bedraagt. Als je uit huis gaat, dan is het zaak om je eigen AVP af te sluiten. Tenminste, als je ouder dan 23 jaar bent en niet meer studeert.

Overlijdensrisicoverzekering

De volgende verzekering die we willen bespreken, is vooral belangrijk als je een huis koopt met een hypotheek en samenwoont met een partner. Bij het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering (ORV) kies je een bepaald verzekerd bedrag dat na jouw overlijden wordt uitgekeerd aan je nabestaanden. Op die manier kun je de kans verkleinen dat na je overlijden je partner en andere nabestaanden in financiële problemen komen.

Een aantal jaar geleden werd het vaak verplicht gesteld om een ORV af te sluiten bij het afsluiten van een hypotheek. Zo had de kredietverstrekker meer zekerheid over het feit dat de hypotheek ook na je overlijden nog steeds afbetaald kon worden. Tegenwoordig geldt deze verplichting bijna nergens. Toch kan het verstandig zijn om een ORV af te sluiten, zeker als jouw inkomen belangrijk is voor het onderhoud van jou en je partner. Kom je te overlijden, dan krijgt je partner dankzij de ORV eenmalig een geldbedrag uitgekeerd waarmee hij of zij de hypotheek kan blijven betalen.