In beeld

Partnerbijdrage

Met deze tips koop je het huis van je dromen in Groningen

Als je op zoek gaat naar een huis in Groningen, of dat nu in de stad of in de provincie is, dan heb je waarschijnlijk een aantal wensen. Daarnaast moet je ook rekening houden met het maximaal te besteden budget voor je nieuwe huis. Het zou fijn zijn als die twee een beetje in balans zijn. Een ervaren makelaar in Groningen kan je adviseren waar je op moet letten als je op huizenjacht gaat. We geven je een aantal tips die de zoektocht wat efficiënter kunnen maken.


Leestijd: 2 minuten

Zoek een huis dat bij je past

Bij het inventariseren van je woonwensen is het niet alleen belangrijk dat er genoeg slaapkamers zijn. Als je regelmatig thuiswerkt wil je misschien ook wel graag een aparte werkkamer zodat je niet aan de keukentafel hoeft te zitten met je laptop. Heb je jonge kinderen, dan wil je wellicht graag een tuin zodat ze veilig buiten kunnen spelen. Ben je niet zo’n handige klusser, dan is een instapklare woning de beste optie. Wil je graag een huis helemaal naar jouw smaak aanpassen dan kun je ook kiezen voor een klushuis.

In wat voor wijk wil je wonen?

De wijk waar je gaat wonen is ook belangrijk. Als je geen auto hebt dan is het handig om het openbaar vervoer dichtbij te hebben. Datzelfde geldt voor winkels voor de dagelijkse boodschappen of een school voor de kinderen. Als je buiten de deur werkt moet je werk gemakkelijk bereikbaar zijn, hetzij met de auto, hetzij met het openbaar vervoer. Veel mensen houden van groen in hun wijk. Steeds meer woonwijken worden daarom vergroend. Bomen geven niet alleen verkoeling, ze vangen ook CO2 uit de lucht. Daarnaast dragen bomen bij aan de biodiversiteit.

Bereken je budget

De regels voor het afsluiten van een hypotheek zijn een stuk strenger geworden. Je mag nog maximaal de koopprijs van je huis lenen, minus de kosten koper. Er is wel een uitzondering. Wil je je woning verduurzamen dan mag je daarvoor extra lenen. Dit moet natuurlijk wel passen binnen je besteedbare inkomen. Online kun je met tools op websites van hypotheekverstrekkers globaal uitrekenen hoeveel je kunt lenen. Deze uitkomsten zijn niet bindend, je hebt hiervoor het advies nodig van een bank of hypotheekadviseur.

Neem een deskundige mee

De rust op de woningmarkt is weer een beetje teruggekeerd in 2023. Het is niet meer zo dat je bij wijze van spreken ongezien een bod moet uitbrengen. Als je een afspraak maakt voor een bezichtiging is het verstandig om een aankoopmakelaar mee te nemen. Je kunt Lamberink Makelaars hiervoor inschakelen als zij niet de verkopende makelaar zijn. De aankoopmakelaar let op minpunten en mogelijke verborgen gebreken en achterstallig onderhoud van de woning. Op die manier kun je een realistisch bod uitbrengen. Overbieden wordt steeds minder de norm. Het is dus zeker mogelijk om de vraagprijs of een iets lager bedrag te bieden en alsnog kans te maken op de woning.