In beeld

Ontdek de wereld van beleggen: eerste stappen

Beleggen, het klinkt misschien als een ver-van-je-bedshow, maar het kan een slimme manier zijn om je geld te laten groeien. Of je nu spaart voor een specifiek doel, zoals een wereldreis of een huis, of gewoon wat extra wilt verdienen, beleggen biedt mogelijkheden. In dit artikel nemen we je mee in de eerste stappen van de interessante wereld van beleggen.


Leestijd: 2 minuten

Maak geld vrij om te investeren

Je hebt vast wel eens gehoord dat je geld moet hebben om geld te verdienen. Dat geldt ook voor beleggen. Het goede nieuws is dat je geen fortuin nodig hebt om te beginnen. Een paar duizend euro is al voldoende om te starten. Belangrijk hierbij is dat je geld gebruikt dat je niet direct nodig hebt voor je dagelijkse uitgaven. Het moet een bedrag zijn dat je kunt missen zonder in de financiële problemen te komen. Zo voorkom je onnodige stress en kun je met een gerust hart de volgende stappen zetten.

Lees je in

Beleggen is geen simpele zaak. Er zijn talloze financiële producten waarin je kunt beleggen, en het is van cruciaal belang om de verschillende opties te begrijpen. Een verkeerde keuze kan namelijk flink wat geld kosten op de beurs. Neem de tijd om jezelf in te lezen en te begrijpen wat aandelen, obligaties, en andere beleggingsinstrumenten zijn. Er zijn genoeg boeken, online cursussen en blogs die je op een toegankelijke manier wegwijs maken in de wereld van beleggen. Zo leg je een stevige basis voor eenvoudig beleggen.

Bedenk hoeveel risico je wilt lopen

Rendement maken gaat vaak hand in hand met risico nemen. Denk voor jezelf goed na over hoeveel geld je bereid bent te verliezen zonder dat dit je emotioneel hard raakt. Als je voorzichtig bent en weinig risico wilt nemen, is een defensieve strategie wellicht de juiste keuze. Ben je daarentegen bereid om meer risico voor verlies te nemen, omdat je gelooft in de kans op een hoger rendement, dan kun je een meer offensieve strategie overwegen. Eenvoudig beleggen begint met het afwegen van deze persoonlijke risico- en rendementsfactoren.

Kies een vermogensbeheerder

Als de wereld van beleggen nog als een doolhof aanvoelt, overweeg dan om het uit te besteden aan een professional: een vermogensbeheerder. Deze expert belegt volgens een door jou gekozen risicoprofiel, waardoor je er zelf nauwelijks omkijken naar hebt. Het is een eenvoudige manier om te profiteren van de kennis van ervaren vermogensbeheerders en tegelijkertijd onnodig risico te vermijden omdat er zeer gespreid wordt belegd. Zo kun jij je concentreren op andere aspecten van je leven, terwijl je geld voor je werkt.

MeDirect Bank is een handelsnaam van MeDirect Bank (Malta) plc, geregistreerd onder bedrijfsnummer C34125, MeDirect heeft een vergunning van de Malta Financial Services Authority om bankactiviteiten uit te voeren in overeenstemming met de Maltese Banking Act (Cap. 371) en beleggingsdiensten onder de Maltese Investment Services Act (Cap. 370).