In beeld

Schakelkasten en frequentieregelaars: Wat zijn het en waar worden ze voor gebruikt?

In onze uitleg artikelen duiken we diep in in de techniek en technische innovaties van de dag. In dit artikel duiken we in de elektrotechniek, specifiek schakelkasten en frequentieregelaars die veel in de elektrotechnische en industriële sector gebruikt worden. Ze dienen vooral als automatiseringstechniek. Maar wat is een frequentieregelaar precies? Laten we erin duiken!


Leestijd: 1 minuut

Schakelkasten

Schakelkasten worden zeer veel gebruikt in zowel de industriële als elektrotechnische sector met als belangrijkste functie het dienen als behuizing voor elektrische apparatuur. Denk hierbij aan besturingspanelen en relais. Schakelkasten hebben vele functies zoals het het dienen als veilig omhulsel van elektronische apparatuur. Een schakelkast maakt de elektrotechniek veiliger voor mensen. Maar het is ook een bescherming tegen bijvoorbeeld stof, vocht en chemicaliën. In bepaalde industriële sectoren is het ook een belangrijke bescherming tegen schadelijke chemicaliën. Veel schakelkasten hebben ook koelsystemen omdat elektrische componenten veel warmte creëren. Zoveel warmte dat zonder koeling brandgevaar ontstaat. 

Toepassing schakelkasten

De toepassing van schakelkasten is ontzettend gevarieerd. Denk aan industriële automatisering. Vaak vind je de besturingspanelen in schakelkasten. En het zijn niet alleen die plekken die ze gebruiken; datacenters en verkeerssystemen maken er ook volop gebruik van. Je ziet schakelkasten dus ontzettend veel terug in industrie maar ook in de publieke voorzieningen.

Wat zijn frequentieregelaars?

De frequentieregelaar zorgt ervoor dat de snelheid van elektromotoren dynamisch aan te passen is. Een frequentieregelaar bestaat uit verschillende componenten: een gelijkrichter, een tussenkring, een omvormer en een motor. Er hangen verschillende voordelen aan een frequentieregelaar. Denk bijvoorbeeld aan een efficiëntie van energieverbruik. Ook kun je veel nauwkeuriger de snelheid van een motor regelen, wat bijdraagt aan de levensduur van het apparaat. Je ziet ze vooral terug in industriële pompsystemen, ventilatoren, transportbanden en andere elektrische aandrijvingen.

Ontwikkelingen & trends

Interessant is dat er momenteel veel technologische ontwikkelingen gaande zijn met betrekking tot frequentieregelaars. Zo zijn er steeds betere algoritmen waarmee de snelheidsregeling nog nauwkeuriger kan. Daardoor zie je dat frequentieregelaars vakken worden gebruikt in netwerken zoals het ethernet. Ook is het een belangrijke ontwikkeling voor de energiesector in het algemeen. De techniek draagt bij aan het efficiënter en dus duurzamer omgaan met energie.