In beeld

Uitvaarttrends 2024 – Uitvaartwensen veranderen in rap tempo“Een uitvaart wordt steeds persoonlijker

De uitvaartwensen van Nederlanders veranderen in rap tempo, waarbij afscheid nemen een steeds persoonlijker karakter krijgt. De traditionele uitvaart maakt plaats voor een uniek afscheid. Deze verandering weerspiegelt de groeiende behoefte van mensen om een uniek eerbetoon te creëren dat de persoonlijkheid en het leven van de overledene weerspiegelt.


Leestijd: 3 minuten

Johan Verhofstadt, uitvaartexpert van Uitvaartland.nl, deelt zijn inzichten over deze trend: “We zien de laatste jaren een duidelijke verandering in hoe mensen omgaan met afscheid nemen. Er is een grotere nadruk op het vieren van het leven en het herdenken van de overledene op een manier die hun unieke persoonlijkheid en bijdragen benadrukt.”

Uitvaart steeds vaker een feest

Vroeger was een uitvaart droevig en kwam iedereen in het zwart. Tegenwoordig is dat helemaal niet meer het geval. Mensen willen steeds vaker dat het een toost op het leven wordt. “Ik maak regelmatig mee dat we na de uitvaart met iedereen staan te dansen op harde muziek. De koffie en cake worden steeds minder geschonken en de borrel met bitterballen komen al snel op tafel. Ook de locaties van het afscheid of de condoleance veranderen”, vertelt Verhofstadt. Hij noemt het een positieve ontwikkeling. “Mensen erkennen dat een uitvaart meer is dan alleen een moment van verdriet; het is een gelegenheid om het leven te vieren en herinneringen te koesteren.”

Duurzaamheid belangrijke trend

Naast gepersonaliseerde ceremonies worden ook alternatieve begrafenis- en crematieopties populairder. Het idee van natuurbegraven, gedenkbomen en herinneringsrituelen groeit in populariteit, waardoor er meer ruimte is voor individuele expressie en verbinding met de natuur. Maar ook organische doodskisten, duurzaam rouwvervoer en digitale rouwkaarten komen steeds vaker voor, waarbij de rouwkaart via email of Whatsapp wordt doorgestuurd.

Cremeren blijft populair, maar resomeren komt eraan

Cremeren is al jaren veel populairder dan begraven worden. Ieder jaar stijgt het percentage van mensen dat gecremeerd wordt. Maar daar gaat waarschijnlijk verandering in komen, want resomeren wordt zeer waarschijnlijk een nieuwe vorm van lijkbezorging. Bij resomeren, ook wel alkalische hydrolyse genoemd, wordt het lichaam tijdens een chemisch proces opgelost in een bepaalde vloeistof.

Op dit moment is het nog niet toegestaan om in Nederland een overledene te resomeren, maar het kabinet wil resomeren onder voorwaarden toe gaan staan. Het wetsvoorstel wordt in de eerste helft van 2024 naar de Tweede Kamer gestuurd.

Uitvaarttrends 2024

De experts van Uitvaartland.nl verwachten de volgende uitvaarttrends in 2024.

 • Steeds meer mensen willen een uitvaart zelf regelen
  De gemiddelde kosten voor een uitvaart zijn 7.500 euro. “Veel mensen kunnen dat niet betalen of vinden dat onnodig veel geld. Met Uitvaartland.nl proberen we daarop in te spelen door hulp op afstand te bieden. Ze krijgen dan een ervaren uitvaartondernemer (uitvaartcoach) die 24/7 voor ze klaar staat om telefonisch, via WhatsApp, videocall of e-mail hun te ondersteunen bij het regelen van de uitvaart. Hierdoor kunnen ze duizenden euro’s besparen.”
 • Duurzame rouwboeketten
  Rouwboeketten zijn prachtig, maar erg prijzig. Daarnaast gaan ze maar kort mee en dat vinden veel mensen zonde. Vandaar dat steeds meer bedrijven aan het kijken zijn naar de mogelijkheden om rouwboeketten duurzaam te maken. De verwachting is dat in 2024 steeds meer mensen zullen kiezen voor het huren van duurzame rouwstukken.
 • Grafkist wrappen

Het wrappen van een grafkist is populair aan het worden en de mogelijkheden zijn oneindig. Nabestaanden kunnen een print of foto kiezen uit een database van meer dan 1 miljoen afbeeldingen en binnen een paar uur wordt de kist gewrapt en krijgt hij een compleet ander uiterlijk.

 • Kist beschilderen

Naast het wrappen van kisten zien we ook steeds vaker dat de nabestaanden samen met hun kinderen of kleinkinderen de kist beschilderen met mooie kleuren en vormen of liefdevolle teksten.

 • Bijzonder rouwvervoer
  De standaard zwarte en grijze rouwauto’s zullen in 2024 steeds minder gebruikt worden. Rouwkoetsen, Rouwbakfietsen, Rouwbussen, rouwmotors, rouwcaravans en rouwboten komen steeds vaker voor. Bij een ecologische uitvaart kiest men vaak voor een elektrische rouwauto.
 • Uitvaartmuziek
  Vroeger werden veel klassieke nummers grijsgedraaid en zagen we bij bijna iedere uitvaart dezelfde liedjes. Tegenwoordig is dit volledig anders en worden er op ieder afscheid andere nummers gedraaid. Van hardcode, reggaeton, rap en techno. We horen het allemaal. Dit zal ook in 2024 alleen maar meer worden.