In beeld

Waar let je op bij de aanschaf van een tweedehands auto?

Bij het kopen van een tweedehands auto is het belangrijk om rekening te houden met verschillende aspecten. Allereerst wil je zeker weten dat de auto betrouwbaar is en geen verborgen gebreken heeft. Een goede indicatie hiervoor is de onderhoudsgeschiedenis van de auto. Vraag altijd naar het onderhoudsboekje of de facturen van het uitgevoerde onderhoud. Dit geeft je inzicht in hoe de auto is onderhouden en of er regelmatig onderhoud is gepleegd. Een ander aspect van betrouwbaarheid is de kilometerstand. Controleer of deze overeenkomt met het bouwjaar en het algemene uiterlijk van de auto. Bij een te lage kilometerstand kan er sprake zijn van teruggedraaide tellers, wat duidt op mogelijke manipulatie van de auto. Omdat er daarnaast nog veel meer belangrijke zaken zijn, hebben wij een aantal tips voor je.


Leestijd: 2 minuten

Technische staat en eventuele schade

Naast betrouwbaarheid is ook de technische staat van de tweedehands auto van groot belang. Het is verstandig om een proefrit te maken om te kunnen beoordelen hoe de auto rijdt en of er bijvoorbeeld abnormale geluiden of trillingen zijn. Let tijdens de proefrit ook op het functioneren van alle technische systemen, zoals de remmen, verlichting en airconditioning. Daarnaast is het belangrijk om de auto grondig te inspecteren op eventuele schade. Kijk goed naar de carrosserie en let op roestplekken, krassen of deuken. Controleer ook de banden op slijtage en scheurtjes. Een auto met veel schade kan wijzen op een minder goed onderhouden voertuig.

Onderzoek de marktwaarde

Voordat je overgaat tot de aanschaf van een tweedehands auto, is het verstandig om de marktwaarde van vergelijkbare modellen te onderzoeken. Dit geeft je een indicatie of de vraagprijs realistisch is en of er sprake is van eventuele over- of onderwaardering. Verschillende online platforms bieden hulpmiddelen aan waarmee je gemakkelijk de waarde van een tweedehands auto kunt bepalen. Zo kun je gemakkelijk selecteren op allerlei verschillende specificaties. Stel dat je op zoek bent naar occasions in Groningen, dan kun je gemakkelijk selecteren in deze provincie.

Check de papieren

Om problemen achteraf te voorkomen, is het belangrijk om de papieren van de auto goed te controleren. Zorg ervoor dat alle documenten, zoals het kentekenbewijs, de APK keuring en het overschrijvingsbewijs, in orde zijn. Ook is het verstandig om te vragen naar de historie van de auto bij de verkoper. Hierdoor krijg je inzicht in mogelijke schades, reparaties en eigenaren. Dus wil je een tweedehands auto kopen, dan is het wel verstandig om vooraf en ook tijdens je bezoek even goed je huiswerk te doen. Het is namelijk ontzettend zonde dat je pas achteraf achter dingen komt, waardoor je waarschijnlijk een andere keuze had gemaakt.

Neem de tijd

Bij het aanschaffen van een tweedehands auto is het belangrijk om op verschillende dingen te letten. Betrouwbaarheid, onderhoudsgeschiedenis, technische staat, eventuele schade, marktwaarde en de controle van de papieren zijn allemaal belangrijke factoren om rekening mee te houden. Daarnaast is het belangrijk om te vertrouwen op je eigen intuïtie. Heb je tijdens de proefrit het gevoel dat het toch niet helemaal goed zit? Laat de auto dan gerust staan.