In beeld

Wanneer mag je de weg op met een bedrijfsauto?

Een bedrijfsauto kun je gebruiken om producten te bezorgen bij klanten of diensten op locatie te leveren. Heb je zo’n voertuig gekocht voor je bedrijf in Groningen? Dan kunnen wij ons goed voorstellen dat je hier zo snel mogelijk gebruik van wilt maken. Je denkt misschien dat je direct met de auto de weg op mag, maar dat is niet het geval. Om te voorkomen dat je de fout in gaat, vertellen wij je hier wanneer je de weg op mag met een bedrijfsauto.


Leestijd: 2 minuten

Sluit een autoverzekering af
Net als voor personenauto’s geldt ook voor bedrijfsauto’s de verplichting om hier een verzekering voor af te sluiten. Omdat je het voertuig zakelijk gebruikt, volstaat een particuliere autoverzekering niet. Sluit daarom een zakelijke autoverzekering af. Je moet altijd één van de drie basisdekkingen kiezen. Hieronder zetten wij ze op een rijtje en lichten we ze kort toe.

1) WA
Dit is de minimale manier om je bedrijfsauto te verzekeren. Met deze Univé bedrijfsautoverzekering ben je verzekerd voor de wettelijke aansprakelijkheid (WA). Veroorzaak je schade aan (spullen van) een ander? Dan wordt dit door je verzekeraar vergoed.
2) WA+
De dekking WA+ gaat een stapje verder dan WA. Naast schade die je bij een ander veroorzaakt, is ook specifieke schade aan je bedrijfsauto verzekerd. Zo vergoedt een verzekeraar bijvoorbeeld schade door inbraak, storm of brand.
3) Allrisk
Een allrisk autoverzekering is de meest uitgebreide manier om je bestelauto te verzekeren. Naast schade bij anderen en specifieke schade aan je eigen auto, ben je hiermee ook verzekerd voor schade aan je bedrijfsauto als gevolg van een ongeluk. Baseer je keuze op de leeftijd
Voor autoverzekering geldt: hoe uitgebreider de dekking, hoe hoger de premie. Daarom twijfel je misschien op welke manier jij je bedrijfsauto moet verzekeren. Baseer je keuze in dat geval op de leeftijd van het voertuig. Voor het gemak kun je hiervan uitgaan:

– WA: auto’s ouder dan 10 jaar
– WA+: auto’s van 6 tot 10 jaar
– Allrisk: auto’s jonger dan 6 jaarBekijk aanvullende dekkingen
Bij een bestelautoverzekering zzp afsluiten kun jij je beperken tot één van de basisdekkingen. Je voldoet hiermee aan de wettelijke eisen, waardoor je de weg op mag met het voertuig. Toch is niet iedere ondernemer tevreden met de dekking. Gelukkig kun je de basisdekking uitbreiden met één of meer aanvullende verzekeringen. De extra opties kunnen per verzekeraar verschillen, maar komen in grote lijnen overeen. Zo kun je bijvoorbeeld een aanvullende verzekering voor pechhulp of inzittenden afsluiten. Besef je overigens wel dat aanvullende dekkingen je zakelijke autoverzekering duurder maken. Ben je direct verzekerd?
Nadat jij je bedrijfsautoverzekering hebt aangevraagd, stuurt je verzekeraar je een mail met de bevestiging. Hierin staat of het voertuig direct verzekerd is of een voorlopige dekking heeft. Je denkt misschien dat je alleen de weg op mag als je bedrijfsauto direct verzekerd is, maar dat is niet het geval. Ook bij een voorlopige dekking mag je meteen gebruik maken van het voertuig. Dit geldt zowel voor jou als voor je medewerkers.