In beeld

Zo kom je de zomerperiode op kantoor goed door

Nog heel even en dan staat de zomer weer voor de deur. Terwijl het buiten heerlijk zonnig is, de temperaturen tot in de tropische waarden stijgen en je overal vakantiefoto’s voorbij ziet komen, zit jij met een aantal collega’s vast op kantoor. Iemand moet de toko draaiende houden, nietwaar? Toch is het elk jaar weer een heel gevecht om het mooie weer te weerstaan en niet met al te veel jaloezie de talloze vakantiefoto’s te bekijken. Om nog maar te zwijgen over de collega’s die al wel met vakantie zijn of zijn geweest en uiteindelijk heerlijk ontspannen en bruin gekleurd terug op kantoor verschijnen. Gelukkig hoeft doorwerken gedurende de vakantieperiode zeker geen straf te zijn. Met de nodige aanpassingen zorg je ervoor dat je productief blijft en kom je die periode gemakkelijk door. Maar hoe zorg je ervoor dat ook medewerkers gemotiveerd blijven en de sfeer op kantoor goed blijft? Hieronder volgen enkele tips.


Leestijd: 2 minuten

Stylish Young Man Holding Orange Juice While Working on Summer Vacation Season at Office
Stylish Young Man Holding Orange Juice While Working on Summer Vacation Season at Office

Zet je medewerkers eens in het zonnetje 

Het is onmogelijk om alle medewerkers op hetzelfde moment vrij te geven. Er zullen dus altijd mensen zijn die gedurende de warmste weken van het jaar gewoon op kantoor aanwezig zijn om alles draaiende te houden. Dat kan de productiviteit doen afnemen. Niet alleen omdat er minder mankracht aanwezig is, maar ook omdat het aanwezige personeel minder gemotiveerd is. Daarom is dit een goed moment om alle medewerkers eens fijn in het zonnetje te zetten. Er is immers het hele jaar door hard gewerkt. Ook leuk om de medewerkers die op vakantie gaan, nog een klein presentje mee te geven. Een zomercadeautje personeel via Happibox doet het dan altijd goed. Zo toon je je waardering en zorg je weer voor extra motivatie. Zowel bij de medewerkers die van hun welverdiende vakantie gaan genieten als de achterblijvers die de toko draaiende zullen houden in hun aanwezigheid. 

Andere werktijden 

Je kunt de zomertijd ook gebruiken om je werkdag anders in te delen. Dit is soms ook echt noodzakelijk. Geven ze bijvoorbeeld een bloedhete en zonnige dag op? Dan weet je dat het waarschijnlijk niet zo fijn vertoeven zal zijn op kantoor. Begin daarom extra vroeg, zodat je tijdig kunt stoppen en na de werkdag nog even kunt genieten van het weer of naar het strand toe kunt gaan. 

Op de echte warme dagen zou je bovendien iets flexibeler kunnen zijn in hoe er gewerkt worden. Hebben medewerkers bijvoorbeeld echt behoefte aan andere werktijden? Probeer hier dan ook ruimte toe te geven. Merk je dat ze het fijn vinden om er op een mooie dag even uit te gaan? Kijk dan of het mogelijk is om ze gedurende de pauze even een terrasje te laten pakken. Dit zijn kleine dingen die uiteindelijk voor meer werkplezier en productiviteit zorgen. 

Zorg voor verkoeling 

Probeer het zo aangenaam mogelijk te houden op kantoor tijdens de warmste dagen van het jaar. Zorg dus voor voldoende verkoeling door veel water aan te bieden, zorg voor ventilatoren of airconditioning en probeer de ruimte op allerlei verschillende manieren te verkoelen.