In beeld

Zonnepanelen: provincie Groningen was er snel bij

In 2022 was de provincie Groningen koploper op het gebied van zonnepanelen. Van alle woningen met een geschikt dak was toen al ruim een derde van zonnepanelen voorzien. De provincie Noord-Brabant sloot op dat moment de rij, daar was procentueel gezien nog het minste aantal daken uitgerust met zonnepanelen. Je kunt dus wel stellen dat Groningen al in een vroeg stadium goed op stoom is geweest. Inmiddels zijn ook in de andere provincies heel wat nieuwe zonnepanelen geplaatst, waardoor de verhoudingen nu weer anders liggen. Valt de slagvaardigheid van de Groningers op dit gebied wellicht te verklaren door de aardgasproblematiek?


Leestijd: 1 minuut

Het heft in eigen hand


Keer op keer te moeten worden geconfronteerd met aardbevingen door gaswinning? De inwoners van Groningen waren het na verloop van tijd helemaal beu en lieten dat nadrukkelijk blijken. Maar wie aardgas in de ban wil doen, moet ook actief meedenken over alternatieven. Het plaatsen van zonnepanelen op daken kan een belangrijke bijdrage leveren aan het oplossen van het energieprobleem. Zelfs wanneer je een huis hebt met een plat dak, kun je door middel van het montagesysteem Blubase vrij eenvoudig zonnepanelen op het dak laten plaatsen. Je begint daarna direct met het besparen op de elektriciteitsrekening. Zo neem je het heft in eigen hand, want zeker in combinatie met een thuisaccu kun je in grote mate zelfvoorzienend worden qua energievoorziening thuis.
 

Klus altijd uitbesteden


Het is belangrijk om vooraf de dakconstructie op draagkracht te laten beoordelen. Bij relatief nieuwe woningen zal dat doorgaans wel in orde zijn, maar vooral van de wat oudere panden moet soms het dak eerst verstevigd worden, voordat je er een zware last op kunt plaatsen. Het is heel goed mogelijk om als doe-het-zelver met een goed montagesysteem zonnepanelen zelf te plaatsen, maar het advies luidt toch om dit niet te doen en de klus altijd uit te besteden. Ook verzekeringstechnisch sta je sterk wanneer je een erkend installateur hebt laten komen om de klus te klaren. Je moet namelijk goed weten wat je doet, de veiligheid is bij dergelijke projecten van groot belang.
 

Salderen


Wanneer je meer elektriciteit opwekt dan je direct gebruikt, lever je de overcapaciteit terug aan het elektriciteitsnet. Een door de overheid vastgesteld percentage daarvan wordt automatisch in mindering gebracht op de elektriciteit die je op een ander moment binnen dezelfde periode afneemt van je energieleverancier. Dit wordt de salderingsregeling genoemd.