Sport

Bauke Mollema gaat voor zijn zesde Giro deelname

Komende zaterdag begint Bauke Mollema aan zijn 22e grote ronde van drie weken. Na twaalf keer Tour de France en vier keer Vuelta staat de 36-jarige Groninger voor de zesde keer aan de start van de Ronde van Italië. Aan ervaring geen gebrek voor Mollema die net als vorig jaar in Italië op jacht gaat naar etappewinst.


Leestijd: 1 minuut

Bauke Mollema eindigde als achtste in de Tour de Wallonië
Bauke Mollema eindigde als achtste in de Tour de Wallonië

Mollema wil nog altijd graag de trilogie voltooien. Hij won twee etappes in de Tour de France en eentje in de Ronde van Spanje, maar de mooiste bloemen in de Giro ontbreken nog. Vorig jaar was Mollema er een aantal keren dichtbij, maar stuitte steeds op iemand die net over betere papieren bleek te beschikken. In het verleden focuste Mollema zich altijd op een goed algemeen klassement. Dat lukte in 2017 met een zevende en in 2019 met een vijfde plaats prima.

De jaren gaan tellen waardoor Mollema de koers al een tijdje verlegd heeft in grote rondes. Er zijn in de 106e Giro d' Italia zes aankomsten bergop voorzien. Verder valt op dat er amper ritten bij zijn die biljartlakenvlak zijn. En er wordt drie keer tegen het uurwerk gereden. Te beginnen aanstaande zaterdag in Fossacesia Marina. Van daar rijden de renners naar het 18,6 kilometer verder gelegen Ortona. Mollema is regerend Nederlands kampioen tijdrijden en mag het rood-wit-blauw dus drie keer aantrekken de komende weken.

Gezien het feit dat in bijna iedere etappe wel klimwerk op het programma staat zijn er voldoende kansen voor de renner van Trek Segafredo om voor ritwinst te gaan. In de eerste week lijkt de vijfde etappe van Atripalda naar Salerno een interessante. Een rit over ruim 170 kilometer met de eerste 120 kilometer heuvelachtig terrein. De laatste vijftig kilometer zijn licht aflopend. Kijkend naar het ronde boek zijn er opties genoeg. Voorwaarde is wel dat de benen in orde moeten zijn. Gelukkig weet Mollema als geen ander hoe hij zich op een drieweekse etappekoers moet voorbereiden.