Sport

Bauke Mollema gaat zich meten met klassieke wereldtoppers; Groninger start in Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik


Leestijd: 1 minuut

Het goede voorseizoen moet tot een climax komen in de Waalse Pijl op woensdag en Luik-Bastenaken-Luik op Paaszondag. Mollema reed tot nu toe drie etappekoersen uit. In Parijs-Nice eindigde hij als negende, de Ronde van Catalonië leverde een tiende plaats op in de algemene rangschikking en León dus een tweede positie. De vorm en conditie is nog altijd groeiende en de komende twee klassiekers zijn een mooi ijkmoment om te zien in hoeverre de 24-jarige Mollema gegroeid is afgelopen winter. Hij woont en traint nu bijna vijf maanden in Spanje en de verhoogde klimintensiteit gaat ongetwijfeld vruchten afwerken.

Hij reed tot nu toe twee keer eerder de Waalse Pijl als prof. In La Doyenne gaat hij zondag debuteren. Menig wielerliefhebber zal dan uitkijken naar de mogelijkheden van de ranke klimmer in één van de zwaarste voorjaarsklassiekers. Kopman  Robert Gesink geeft regelmatig blijk van gebrek aan explosiviteit in korte klimmetjes. Mollema laat steeds vaker zien makkelijk en snel een krachtsexplosie bergop te kunnen leveren. Het ligt echter in de lijn dat Mollema deels zal moeten knechten om Gesink in de finale aan de voet van La Redoute af te zetten. Om die reden liggen er woensdag op de Muur van Huy misschien meer mogelijkheden voor de Groninger. Tom-Jelte Slagter uit Slochteren zal overigens zijn debuut maken in de Waalse Pijl.

Een wedstrijd over ruim 200 kilometer. Zondag is in Ans na ruim 255 kilometer de finishlijn getrokken.  Het verleden heeft tot nu toe uitgewezen dat wanneer Mollema zich wil laten zien in een wedstrijd of etappe dan gebeurt dat meestal ook. Vanuit dat gegeven alleen al mag de komende twee koersen iets moois verwacht worden.