Sport

Donar-icoon Albert van der Ark is overleden

Een schrik ging door de Groninger basketbalwereld. Albert van der Ark is maandag overleden. De oud-speler en bestuurder die veel voor Donar betekend heeft is 61-jaar geworden.


Leestijd: 1 minuut

De geboren en getogen Stadjer maakte deel uit van Nationale Nederlanden Donar dat in 1982 voor het eerst in de clubhistorie landskampioen werd. In drie periodes speelde Van der Ark in totaal acht seizoenen voor Donar. In 1995 zette de speler een punt achter zijn loopbaan. Van der Ark ging altijd voorop in de strijd en heeft op menig basketbal-fan uit die tijd een onvergetelijke indruk achter gelaten.

Na zijn periode als actieve speler werd Van der Ark bestuurlijk actief bij de club waar hij zo van hield. Een perfectionist waar alleen het beste goed genoeg voor was. Wellicht was dat ook de reden dat het lukte om topcoach Ton Boot in 2004 naar Groningen te halen. Dat leidde in 2006 tot een nieuwe landstitel.

Vanaf zijn aantreden in 2002 tot het moment dat Van der Ark in 2012 stopte als bestuurslid technische zaken won Donar twee landstitels en greep twee keer de beker. Oud-ploeggenoot Martin de Vries nam het stokje van Van der Ark over. De club-icoon verdween daarna uit beeld tot het moment van zijn overlijden.

Donar schrijft het volgende. ‘Zijn sportieve erfenis werd onder meer voortgezet door zijn zoon Yannick, die vier seizoenen, van 2010 tot 2014, voor Donar uitkwam. Op allerlei manieren is de nalatenschap van Albert nog steeds zichtbaar binnen Donar en het Nederlandse basketbal.'(Foto: website Donar)