FC Groningen houdt zicht op vierde plaats; na benauwde 3-2 thuiszege op VVV Venlo

Leestijd: 3 minuten

Het was duidelijk een wedstrijd met twee gezichten. Voor rust was er weinig aan de hand voor de thuisploeg, maar in het tweede bedrijf kwam FC Groningen in de problemen tegen de nummer zeventien. Dat was totaal onnodig, want in plaats van doorgaan met aanvallend voetbal trok de  FC zich veel te veel terug op eigen helft. Hierdoor werd VVV weer in de wedstrijd geholpen met een moeizame 3-2 zege als gevolg. Het was overigens de eerste thuiszege sinds 6 februari. Tussendoor volgden twee grote thuisnederlagen tegen Roda JC en Heracles Almelo. Tegen VVV speelde Groningen een prima eerste helft. Onder leiding van de uitblinkende Thomas Enevoldsen ontstonden vele kansen.

De eerste was al in de tweede minuut, maar Nicklas Pedersen trof van dichtbij slechts de buitenkant van de paal. Na ruim tien minuten spelen hadden de groenwitten een strafschop moeten hebben. Pedersen werd vastgehouden door zijn tegenstander, maar scheidsrechter Ben Haverkort zag er niets in. In de zestiende minuut viel de openingstreffer. Een mooie combinatie tussen Tom Hiariej en Enevoldsen over rechts eindigde met een voorzet op Dusan Tadic, die bij de tweede paal simpel kon scoren; 1-0. Een dikke vijf minuten later kopte Andreas Granqvist zijn elfde treffer van het seizoen tegen de touwen uit een hoekschop van Tadic; 2-0. Vervolgens kregen onder meer Leandro Bacuna en Pedersen mogelijkheden om de voorsprong verder uit te bouwen, maar dat lieten ze na.

De aansluitingstreffer kwam totaal uit de lucht vallen. Dario Vujicevic haalde een paar minuten voor rust maar eens uit en via een been van Granqvist ging de bal met een boog over doelman Brian van Loo zomaar het doel in; 2-1. Deze tegenslag werd voor rust nog rechtgezet. Enevoldsen kwam goed door na een individuele aktie en Pedersen werd van dichtbij goed bediend; 3-1. De ruim 22.000 toeschouwers hoopten uiteraard op een goed vervolg in de tweede helft, maar zover kwam het niet.  Misschien was de gemiste kans van Bacuna in de 56e minuut daarbij wel cruciaal. Hij kon alleen op doelman Kevin Begois afgaan, maar faalde hopeloos door de bal zo in de handen van de keeper te schieten. In de tegenstoot raakte spits Ruud Boymans de paal en vier minuten later was het raak.

Na een goede aanval over de rechterkant kwam Robert Cullen goed voor zijn directe tegenstander en schoot raak; 3-2. Vanaf dat moment hield FC Groningen zich hoofdzakelijk bezig met tegenhouden en was het de regie over de wedstrijd helemaal kwijt. Via Tim Sparv en Bacuna ontstonden rond de zeventigste minuut nog wel een paar mogelijkheden, maar het spel voltrok zich vooral op de helft van Groningen. Het hoogtepunt in die fase was de rentree van Tim Matavz na een liesblessure. Hij deed een kwartiertje mee en dat geeft hoop voor de toekomst. Met hangen en wurgen werd de minimale voorsprong over de streep getrokken, waarbij Van Loo nog een keer handelend op moest treden na een vrije trap van Youssef El-Akchaoui. De vierde plaats blijft binnen handbereik. AZ heeft twee punten meer en ADO Den Haag eentje.

De laatste vijf wedstrijden zijn bepaald pittig te noemen. Groningen speelt nog drie keer uit. Te beginnen aanstaande zondag in de Arena tegen Ajax. De week daarna gaat het naar Arnhem tegen Vitesse. Vervolgens thuis tegen NEC, uit tegen ADO Den Haag en op 15 mei de laatste reguliere competitiewedstrijd thuis tegen PSV.