Sport

Het verwachte doek is gevallen voor FC Groningen

Een kwart eeuw na de laatste keer is FC Groningen officieel gedegradeerd. Na het 1-1 gelijkspel bij Go Ahead Eagles is de steeds smaller geworden weg naar een veilige reddingsboei definitief de pas afgesneden. Drie wedstrijden voor het einde is degradatie een feit. Voor de derde keer in de clubhistorie moet Groningen proberen terug te komen uit de Eerste Divisie. 


Leestijd: 2 minuten

FC Groningen speelt zondag thuis tegen FC Dordrecht
FC Groningen speelt zondag thuis tegen FC Dordrecht

Los van het sportieve zijn de financiële gevolgen ook groot. Met welk bedrag de begroting terug zal gaan is onduidelijk. Met een begroting van 25 miljoen euro behoorde de FC afgelopen seizoen bij de beste acht in de Eredivisie. Ondanks een forse teruggang zal Groningen normaal gesproken komend seizoen de hoogste begroting in de Keuken Kampioen Divisie hebben. Op basis daarvan mag de club de hoop koesteren om in één seizoen terug te keren.


Om dat te bereiken moet er een hoop gebeuren. De bezem moet door de selectie. De huidige spelers vertegenwoordigen een geringe transferwaarde, dus dat zal weinig opbrengen. Het voordeel is dat FC Groningen in de afgelopen jaren wel in staat is geweest veel geld op de bankrekening te krijgen, waardoor het wel in staat zal zijn om deze financiële tik te incasseren. Uit de laatste jaarrekening blijkt dat er ruim honderd medewerkers op de loonlijst staan. Het lijkt utopisch dat daar niet in gesneden moet worden.


Nu degradatie definitief is zal normaal gesproken de verkoop van seizoenkaarten gaan starten. Toen FC Twente een aantal jaren geleden afdaalde naar de Eerste Divisie verkocht de club meer seizoenplaatsen dan ooit. De vraag is of dat bij de groenwitten ook gaat gebeuren. Anders loopt deze inkomstenbron ook achteruit. Zo lijkt op dit moment de enige zekerheid volgend seizoen een trapje lager spelen en is het aan de ter discussie staande algemeen directeur Wouter Gudde om zo snel mogelijk duidelijkheid te scheppen en aan te geven waar het met de club naartoe gaat.


Twee degradanten van afgelopen seizoen, PEC Zwolle en Heracles Almelo, zijn erin geslaagd om in één seizoen terug te keren, maar een zekerheid is dat zeker niet. Vele clubs zijn blijven hangen in het moeras van de Eerste Divisie. NAC Breda, Roda JC, VVV Venlo, De Graafschap, Willem II, MVV en ADO Den Haag worstelen al een jaar of langer om de kop weer door het halster van de Eredivisie te krijgen. Bij de laatste degradatie deed FC Groningen er twee seizoenen over om terug te keren. Het duimen om het sneller te doen kan nu alvast beginnen. Evenals het reserveren van de agenda op vrijdagavond.