Sport

Jur Vrieling strandt in het zicht van de haven

Springruiter Jur Vrieling was er zo dichtbij om weer een keer Nederlands kampioen springen te worden, maar aan het begin van de laatste manche ging het mis in Deurne. Vrieling maakte met zijn paard Fiumicino van de Kalevallei twee springfouten en daardoor moest de Holwierder genoegen nemen met de vijfde plaats.


Leestijd: 1 minuut

Jur Vrieling strandt in het zicht van de haven
Jur Vrieling strandt in het zicht van de haven

Drie keer was Vrieling al foutloos rondgegaan over de parcoursen op het Green Valley Estate. Met hoogtes tot maximaal 1.60 meter was de opdracht steeds lastig, maar de 53-jarige Vrieling slaagde er als enige in om in de eerste drie van de vier onderdelen alle balken te laten liggen. Ook op zondagochtend maakte Vrieling als koploper de favorietenrol waar door de leiding te houden na een zware omloop.

In de wetenschap dat concurrent Michael van der Vleuten in de beslissende omloop foutloos rond ging en een score van 2.88 had en Kim Emmen 3.40 strafpunten had mocht Vrieling geen balk laten vallen. Een gevallen balk is vier strafpunten, maar het ging op de tweede en derde hindernis helemaal mis. De overtuiging leek wat te missen met acht strafpunten als resultaat. De rest van het parcours verliep weer prima, waardoor het slappe begin Vrieling noodlottig werd.

De zeer ervaren ruiter duikelde naar de vijfde plaats en liet het zeker gewaande goud glippen. Een bittere pil, maar Vrieling niet tijdens het NK nog maar weer eens zien dat nog altijd rekening met hem gehouden moet worden. Het doel van Vrieling is om zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen in Parijs over ruim een jaar. En ondanks de teleurstelling staat Vrieling na onder andere prima resultaten in de wereldbeker, ongetwijfeld goed op het netvlies van bondscoach Jos Lansink.