Sport

Thijs Dallinga voor eerste keer opgeroepen bij Nederlands elftal

Het sprookje van voetballer Thijs Dallinga uit Hellum krijgt een nieuw hoofdstuk. De spits van Toulouse is door bondscoach Ronald Koeman voor het eerst opgeroepen voor Oranje. Brian Brobbey en Steven Bergwijn zijn wegens blessures afgevallen.


Leestijd: 1 minuut

Thijs Dallinga in het shirt van Toulouse
Thijs Dallinga in het shirt van Toulouse

De 23-jarige Dallinga scoort de laatste jaren overal en altijd. Zo viel de spits recent nog op door Europees twee keer te scoren tegen Liverpool, waaronder een keer op het magische Old Trafford. In de zomer van 2022 ging Dallinga naar Toulouse nadat hij in dat seizoen ervoor topscorer was bij Excelsior met 32 treffers en daarmee een belangrijk aandeel had in de promotie van de Rotterdammers.

In de jeugd speelde Dallinga voor VV Siddeburen en VV Hoogezand om in 2012 naar FC Emmen te gaan. Hij debuteerde op 27 november 2017 in het betaalde voetbal en maakte op 9 april 2018 zijn eerste doelpunt tegen Telstar. Emmen promoveerde en Dallinga tekende een contract bij FC Groningen, maar dat werd geen succes.

Een transfer in de zomer van 2021 volgde en de rest is geschiedenis. Dallinga ging steeds vaker het net vinden en staat inmiddels bekend als een veel scorende spits. Zo was hij afgelopen weekend nog succesvol tegen Lille. In zijn eerste seizoen maakte Dallinga 12 treffers en won met Toulouse de beker. Dankzij een 5-1 zege op Nantes. Dallinga maakte één treffer.

Dit alles leidde ertoe dat Dallinga zich nu mag melden in Zeist om zijn talenten te showen aan de bondscoach in aanloop naar de beslissende EK-kwalificatiewedstrijden tegen Ierland en Gibraltar. (Foto: Wikipedia Thijs Dallinga)