Cultuur & Uitgaan

De Koopman van Venetië deze zomer te zien in Shakespearetheater Diever

In het Shakespearetheater in Diever wordt deze zomer De Koopman van Venetië opgevoerd. Het theater speelt het stuk van William Shakespeare voor de vierde keer, maar dit seizoen voor het eerst in de nieuwe vertaling van Jack Nieborg, die sinds de eeuwwisseling regisseur van het theater is.


Leestijd: 1 minuut

De Koopman van Venetië deze zomer te zien in Shakespearetheater Diever
De Koopman van Venetië deze zomer te zien in Shakespearetheater Diever

Het openluchttheater in Diever speelt al 75 jaar iedere zomer stukken van William Shakespeare, met acteurs uit eigen regio. Er zijn per zomer ruim 20 voorstellingen met plaats voor 1000 mensen. De Koopman van Venetië werd eerder uitgevoerd in  1960, 1972 en 1995.

Het verhaal

Shakespeare schreef het stuk rond 1597. Het gaat over de jonge Venetiaanse Bassanio, die flink wat geld nodig heeft om als huwelijkskandidaat kans te maken op de beeldschone Portia. Via een bevriende koopman leent hij geld van de woekeraar Shylock op voorwaarde dat hij het binnen drie maanden zal terugbetalen. Zo niet, dan is hij Shylock een pond van zijn eigen vlees schuldig. Het lukt Bassanio aardig goed om met het geleende geld indruk te maken op Portia, tot het bericht komt dat de schepen van de bevriende koopman op zee zijn vergaan. Op tijd terugbetalen is opeens niet meer mogelijk en Shylock eist zijn pond vlees op. Er is uiteindelijk heel wat list en bedrog voor nodig om deze tragische komedie met vrolijkheid te eindigen.

Try-outs van de voorstelling zijn te zien op 18, 24, 25 juni en op 1, 2, 8, 9 juli. De voorstelling is te zien op 10, 12 (première), 13, 17, 19, 20, 24, 26, 27, 31 augustus en op 2, 3, 9, 10, 16, 17 september. Aanvang 21:00 uur. Kaarten zijn te koop op de website van het theater.