Het is dit jaar precies zeventig jaar geleden, dat de bevlogen kunstenaar H.N. Werkman kort voor de bevrijding van Groningen in Bakkeveen, werd geëxecuteerd door de Duitse bezetter.
In een stampvolle Der Aa Kerk werd stil gestaan bij zijn sterfdag. Henk van Os, Universiteitshoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam, nam het woord: “Hendrik Nicolaas Werkman past nergens in, onttrekt zich aan de labeling”. Volgens Van Os valt er in Werkmans druksels een verlangen te herkennen naar een paradijselijke wereld, een wereld voor de zondeval, vol van het onschuldig kunnen spelen, zonder grenzen.
Bevrijding
Naast de start van de manifestatie WERKMAN 2015, staat Groningen dit weekend ook in het teken van het evenement DE BEVRIJDING VAN GRONINGEN 70 JAAR. Beide initiatieven vinden elkaar in het GRONINGER FORUM.
Op zaterdag 11 april, om 16.30 en 17.45 uur, draait hier de film 'Ik ga naar Tahiti' uit 1992, over de laatste dagen van Werkman. Het scenario reconstrueert de verantwoordelijkheden van een kunstenaar in oorlogstijd. Een teder filmdocument over twee werelden die botsen en een man die ondertussen wegdroomt bij de gedachte aan de wereld van de schilder Gauguin: Tahiti. Mooie rollen van Hans Dagelet als Werkman van Peter Tuinman als SD-er Schaap en een bijzonder gebruik van fragmenten van Chaplinfilms die Werkmans gedachten verbeelden. Op 8 mei gaat de toneelbewerking van de film van theatergroep Waark in première: Ik goa noar Tahiti.