Cultuur & Uitgaan

Groninger Museum heeft wereldprimeur met tentoonstelling van legendarische albumcovers

Miljoenen tienerkamers hangen sinds de jaren zeventig vol met afbeeldingen van deze kunstenaars, maar tot op de dag van vandaag zijn ze voor velen nog onbekend: de Londense ontwerpstudio Hipgnosis. Met de eerste grote overzichtstentoonstelling ter wereld ooit, eert het Groninger Museum de ontwerpers van legendarische albumcovers voor grote internationale artiesten. The Art of Hipgnosis is in het museum te bewonderen van 18 januari t/m 7 mei 2023.


Leestijd: 2 minuten

Groninger Museum heeft wereldprimeur met tentoonstelling van legendarische albumcovers
Groninger Museum heeft wereldprimeur met tentoonstelling van legendarische albumcovers

Pink Floyd, Led Zeppelin, Genesis, Paul McCartney, Peter Gabriel en 10CC: een aantal namen uit de indrukwekkende lijst van bekende bands en muzikanten waarvoor de Londense ontwerpstudio Hipgnosis tijdens de hoogtijdagen van vinyl een albumcover creëerde. Het waren vaak surrealistische beelden uit de tijd vóór de uitvinding van digitale fotografie en Photoshop. The Art of Hipgnosis neemt bezoekers mee in het ontwerp, het proces en de verhalen van de meest iconische albumcovers ooit gemaakt. 

Voor de wereldberoemde band Pink Floyd maakte Hipgnosis meerdere albumhoezen. De bekendste is de prisma op de cover van The Dark Side of the Moon. Dat album viert op 3 maart 2023 zijn vijftigjarige jubileum. 

Niet zonder consequenties trok Hipgnosis regelmatig alles uit de kast voor hun creaties. Bijvoorbeeld voor de cover van een ander Pink Floyd album, Animals, waardoor er in Londen in 1977 paniek uitbrak. Het twaalf meter grote opblaasvarken dat tussen twee schoorstenen van Battersea Power Station vastgebonden zat, raakte los. Het vloog weg richting Heathrow Airport.

Tot kunstvorm verheven

De Nederlandse fotograaf en filmmaker Anton Corbijn maakte een documentaire over de ontwerpstudio, die onlangs in première ging: Squaring The Circle: The Story of Hipgnosis. Corbijn onderzoekt daarin hoe bepaalde hoezen tot stand kwamen. Ondanks het kleurrijke werk van Hipgnosis, koos Corbijn ervoor om de documentaire in zwart-wit uit te brengen. Alleen de introductie van elke hoes is in kleur, “om te laten zien dat deze de wereld kleurrijk maakten”, aldus Corbijn.

“Hipgnosis maakte van het vertalen van muziek naar beeld een kunstvorm”, zegt directeur van het Groninger Museum Andreas Blühm over de ontwerpstudio. Samen met Hipgnosis-oprichter Aubrey Powell stelde hij deze tentoonstelling samen. Alle foto’s en objecten die te zien zijn in The Art of Hipgnosis komen uit het privé-archief van Powell.

Wie deze kunstvorm ook wil leren, kan in het Groninger Museum tijdens The Art of Hipgnosis bovendien een beetje op les. De ontwerpers delen namelijk hun geheim in veertien stappen. Een van de lessen: soms mislukt een creatie. Een aantal van de albumhoezen die Hipgnosis wel maakte maar die artiesten als The Rolling Stones afwezen, The Outtakes, zijn ook te zien.

Eurosonic/Noorderslag

De opening van de tentoonstelling The Art of Hipgnosis valt samen met het jaarlijkse internationale muziekevenement in Groningen: Eurosonic/Noorderslag (ESNS), dat van 18 tot en met 21 januari 2023 plaatsvindt. ESNS is een conferentie voor en over Europese popmuziek en een showcasefestival, ter promotie en ontdekking van nieuwe Europese en Nederlandse muziek.

Afbeelding: The Dark Side of the Moon – Pink Floyd ©Hipgnosis