Cultuur & Uitgaan

“Groninger Museumnacht” volgende week zaterdag aftrap nieuwe culturele seizoen

Het Groninger Museum, het Forum, GRID Grafisch Museum, het Scheepvaartmuseum, de AKerk en het Universiteitsmuseum zijn volgende week zaterdag 11 september op zeer ongebruikelijke tijden te bezoeken. Deze instellingen zijn dan van ’s avonds zeven tot ’s nachts twaalf uur geopend tijdens de vijfde editie van de Groninger Museumnacht, dat al bijna traditioneel de aftrap vormt van het nieuwe culturele seizoen in Groningen.


Leestijd: 1 minuut

“Groninger Museumnacht” volgende week zaterdag aftrap nieuwe culturele seizoen
“Groninger Museumnacht” volgende week zaterdag aftrap nieuwe culturele seizoen

De Museumnacht is in korte tijd een begrip geworden in cultureel Groningen, zo meldt het Groninger Museum op haar website. De Museumnacht trekt een jonger publiek: de gemiddelde leeftijd is tussen 20 en 35 jaar. Ook veel buitenlandse studenten komen jaarlijks op deze avond vol kunst, cultuur en gezelligheid af.

De Museumnacht is in korte tijd een begrip geworden in cultureel Groningen, zo meldt Visit Groningen, de Groningse website met tal van uitgaanstips. De Museumnacht trekt een jonger publiek: de gemiddelde leeftijd is tussen 20 en 35 jaar. Ook veel buitenlandse studenten komen jaarlijks op deze avond vol kunst, cultuur en gezelligheid af.

Tal van activiteiten

Tijdens de Museumnacht zijn er in de deelnemende instellingen bijzondere, extra activiteiten.

Zo presenteert Danscollectief The Lost Night Collective presenteert in het Noordelijk Scheepvaart Museum Kader: een performance over het vastzitten in denkbeelden en verwachtingen van de samenleving. Naast dans is er ook muziek. De van oorsprong Bulgaarse gitarist Stanimir Lambov speelt een variatie aan jazz, blues en rock.

Striptekenaar in Storyworld

In Storyworld zie je de expositie Gerben Valkema, striptekenaar van het jaar. Gerben is vooral bekend van de strips Elsje en Kik, maar hij is ook een meester in het tekenen van andere stripfiguren.

Universiteitsmuseum: Hiphop & VR archeologie

Ervaar de archeologie van de toekomst! DIG IT ALL onthult de grensverleggende technieken van de moderne archeologie en laat je door middel van VR beleven hoe het is om zelf bij een archeologische opgraving te zijn.

Myron Hamming in GRID Grafisch Museum

Myron Hamming, stadsdichter van Groningen, geeft op een verrassende manier invulling aan thema van GRID tekst en beeld.

Groninger Museum: silent disco

In het Groninger Museum kun je lekker dansen op de silent disco van KopjeK of naar de optredens van Rani, Orange Skyline en Eva Waterbolk.

( Archieffoto boven: Siese Veenstra )