Aanleiding voor de boosheid van KHN Groningen en het Hoteloverleg Groningen is een plan van GroenLinks om de logiesbelasting te verhogen. “Terwijl echt de hele wereld zeker in deze corona-crisis het belang snapt van de horeca, wat al helemaal geldt voor een studentenstad als Groningen, kijkt deze partij gewoon de andere kant op”, stelt Irene van de Velde, voorzitter van ruim driehonderd horecaondernemers in de gemeente. De sector krijgt de ene na de andere belastingverhoging om de oren van de partij, zo meent ze.
Tariefdifferentiatie
Het probleem is volgens haar dat GroenLinks de logiesbelasting voor gasten die goedkoper overnachten, wil verlagen. Omdat ze de totale belastinginkomsten gelijk willen houden (of liever nog willen verhogen), betekent dit dat andere gasten meer belasting moeten gaan betalen. En dat betreft vooral de gasten van de hotels in de stad Groningen. Die hotels zijn echter verplicht om de belasting op te nemen in hun totaalprijs, waardoor ze dus opnieuw veel duurder lijken dan ze zijn.
En dat kost gasten en is dus slecht voor het toerisme en het bedrijf. “Het idiote is dat GroenLinks dit voor goedkope logiesvormen doet uit oogpunt van hun prijsconcurrentie maar bij de duurdere logiesvormen kijken ze gewoon de andere kant op. Dat is kortzichtig willen meegaan met een kleine groep die zogenaamd laaggeprijsd is”, aldus Van der Velde.
De horeca is geen geldmachine
“GroenLinks ziet de stadse horeca kennelijk als een geldmachine voor belastingen”, vervolgt Van der Velde. Het college van B&W confronteerde de horeca vorig jaar al met enorme belastingverhogingen.
Horende doof
Ook Egbert Brinks, voorzitter van het Hoteloverleg Groningen, snapt niet wat GroenLinks en partijen als de PvdA, ChristenUnie en SP (die het plan lijken te steunen) doen met de argumenten van de hoteliers en KHN. Zo voorziet hij ook onwerkbare en dure systemen voor de hotels om verschillende belastingtarieven te kunnen verwerken.
Van der Velde vraagt zich hardop af waar de anti-houding van partijen als GroenLinks ten opzichte van de horeca vandaan komt. “Willen we een winterterras, is dat fout vanwege verwarming. Willen we één tarief voor toeristenbelasting, dan moeten er allemaal verschillende tarieven komen. Als er geld nodig is, dan kan de belasting voor de horeca wel omhoog. Als er vanwege Corona meer ruimte voor terrassen nodig is omdat de horeca anders het loodje legt, dan moet dat niet vanwege fietsers en voetgangers. Het houdt niet op”, aldus Van der Velde.