Cultuur & Uitgaan

Roze Zaterdag in Groningen: wat staat er op het programma?

Morgen, zaterdag, kleurt heel Groningen roze tijdens Roze Zaterdag. Sinds de late jaren 70 is dit een jaarlijks evenement in Nederland en wordt voor de derde keer georganiseerd in Groningen. De dag staat in het teken van vrijheid en emancipatie van de hlbti+-gemeenschap en omvat verschillende activiteiten door de hele stad. Waar moet je écht bij zijn?


Leestijd: 2 minuten

Foto: Roze Zaterdag Groningen
Foto: Roze Zaterdag Groningen

Vier de liefde

Roze Zaterdag begint traditiegetrouw met een kerkdienst, deze vindt plaats in de Akerk van 10.00 tot 11.00 uur en is gratis te bezoeken. Het thema van de viering is ‘In de kleur van je hart’ en wordt omschreven als een toost op diversiteit, liefde en verbinding. De dienst wordt geleid door Nick Everts en Marjits Euwema.

De rest van de dag wordt in de kerk op het Akerkhof de liefde gevierd: bezoekers kunnen elkaar de liefde verklaren in het bijzijn van echte trouwambtenaren.

Dansen? Dat kan hier!

Het hoofdpodium staat op de Grote Markt. Vanaf 14.00 uur zijn hier optredens, waaronder Willeke Alberti met haar live band. Andere artiesten zijn koor Zangzaad, Babs, Sophie Straat en House of Vinyard.

In de Zwanestraat kan er ook gedanst worden. Hier staat vanaf 16.30 uur een podium met muziek van verschillende DJ’s en artiesten, zoals Nobody Knows en Anastasia von Beaverhausen. De Streetpride wordt georganiseerd door Café De Prins in samenwerking met Pride Groningen.

De afterparty vindt palats in Palace, en duurt tot 17.00 uur. Deze is alleen te bezoeken met een kaartje.

Foto: Roze Zaterdag Groningen

Dwars door de stad

Tussen 11.30 uur en 13.30 uur vindt er een pride walk plaats, deze wordt feestelijk afgetrapt en muzikaal beëindigt op de Ossenmarkt. Deze pride walk is geïnspireerd op grote prides zoals die in New York en Amsterdam.

De route begint bij de Ossenmarkt, richting Noorderhaven, Westersingel, A-straat, Brugstraat, A-kerkhof, Munnekeholm, Gedempte Zuiderdiep, Oosterstraat, Grote Markt, Kreupelstraat, Kattenhage, Turfsingel en weer Ossenmarkt.

Drag in het museum

Speciaal voor Roze Zaterdag heeft het museum een week lang een andere directrice: dragqueen Lola Lasagna was verantwoordelijk voor het programma. Hier kan je terecht voor verhalen, herpublicaties van de Dikke Trui, een pop-up bar en een dragshow, met onder andere Lola Lasagna zelf en Miss Latifah.