Cultuur & Uitgaan

TechTalks050 over de geologische uitdagingen tijdens de aanpak Ring Zuid

TechTalks050 staat dinsdag 1 juni in het teken van de aanpak van de zuidelijke ringweg. De ringweg, die deels door de Hondsrug loopt, is geologisch gezien een oud en ingewikkeld gebied. Erik Meijles (RUG) en Jeroen Reessink (Aanpak Ring Zuid) staan stil bij de uitdagingen die dat oplevert. De avond is te volgen via een gratis een livestream.


Leestijd: 1 minuut

TechTalks050 over de geologische uitdagingen tijdens de aanpak Ring Zuid
TechTalks050 over de geologische uitdagingen tijdens de aanpak Ring Zuid

Een deel van de zuidelijke ringweg rond Groningen wordt verdiept aangelegd. Dit deel gaat dwars door de Hondsrug, die ontstaan is in de voorlaatste ijstijd. Daardoor is het geologisch gezien een oud en ingewikkeld gebied, met verschillende grondsoorten – van zwerfkeien tot zandbanken en kleilagen. Het grootste deel zie je echter niet aan het grondoppervlak. Welke (IT-)technologieën gebruiken onderzoekers om deze ondergrond in beeld te brengen en welke kennis levert dat op?

Erik Meijles is onderzoeker bij de faculteit Ruimtelijke Wetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen en expert van de ondiepe ondergrond. Hij vertelt en laat zien wat de mogelijkheden zijn van geologische informatietechnologie. Waar kun je die zelf vinden en hoe geeft deze informatie inzicht in de ontstaansgeschiedenis en complexe opbouw van de bodem? En zijn deze gegevens voldoende gedetailleerd als je in de Hondsrug gaat graven voor een groot project zoals de zuidelijke ringweg?

Jeroen Reessink is als clustermanager bij Aanpak Ring Zuid nauw betrokken bij de aanleg van de verdiepte ligging. Hij vertelt over de technologieën die worden gebruikt voor een veilige en beheerste realisatie van deze 1,2 km lange constructie dwars door de Stad en de Hondsrug. Graaf je in de grond, dan graaf je in de tijd. Een tijdreis beginnend bij de glaciale afzettingen uit de ijstijd via Bommen Berend naar het nu: grootschalige bouwactiviteiten en continue monitoring van grond en omgeving.

TechTalks050 begint om 20.00 uur en is te volgen via platform.forum.nl.