Cultuur & Uitgaan

Unieke kunstwerken ter herinnering aan Groningse kerken, monniken en rode bakstenen

De provincie Groningen krijgt er een kunstwerk bij dat zowel herinnert aan oude, middeleeuwse kerken, als aan de Groningse steenfabrieken. Het kunstwerk, dat nog geen naam heeft, komt in Noordwest Groningen, bij Mensingeweer.


Leestijd: 2 minuten

Daar is een nieuwe rotonde gekomen, en de provincie Groningen heeft opdracht gegeven aan een ontwerper om daar een passend kunstwerk bij te ontwerpen. Maar behalve bij de nieuwe rotonde in Mensingeweer komen er ook even opmerkelijke kunstwerken bij de rotondes bij Wehe den Hoorn en Leens. Het ontwerp voor het kunstwerk bij Mensingeweer is gemaakt door Volken de Vlas van Studio Volop (Glimmen).

Het betreft een kunstwerk met meerdere gezichten. In één enkel beeld worden twee belangrijke tijdvakken uit de geschiedenis van Groningen weergegeven: de Middeleeuwen en de Industriële revolutie.

Vanuit Lauwersoog verschijnen de contouren van een zo herkenbare steenfabriek uit de 19e eeuw. Vanuit Winsum vormen de zuilen een archetypische middeleeuwse kerk.

Rijdend langs de uit oude Groninger handvorm opgetrokken zuilen vertelt het kunstwerk het verhaal van de zo belangrijke rode baksteen. Door monniken geïntroduceerd met de komst van middeleeuwse kloostermoppen werd deze in de eeuwen daarna doorontwikkeld tot de zo bekende rode baksteen en zorgde voor de komst van tientallen steenfabrieken in de 19e eeuw.

Het kunstwerk heeft nog geen naam. Groningers worden later gevraagd om een toepasselijke naam te bedenken! Heeft u een passende naam, dan kan deze gemaild worden naar info@houseofdesign.nl

Leens

Bij de rotonde bij Leens worden drie kunstwerken geplaatst “Bomen boven het Maaiveld” en “Dijkhuisjes”

Twee stalen bomen aan weerszijden en Dijkhuisjes op een dijkje aan de kant van het dorp.

Het Hogeland heeft veel markante mensen gekend, de een bekender dan de ander. In Leens waren dat onder andere H.N. Werkman en Ede Staal, unieke mensen die boven het maaiveld uit durfden steken. Net als de bomen die boven het vlakke land van Groningen uitsteken.

Een van cortenstalen omtrek van een boom, een vorm die veel in het Groninger landschap te zien is.

De boom wordt 12 meter hoog. De boom is een silhouet waar je doorheen kan kijken. De schaduw van de boom vormt de kern met takken op de weg.

Wehe-den Hoorn: TIGGEL

Het kunstwerk TIGGEL dat bij de rotonde in Wehe den Hoorn komt is een eerbetoon aan de architectuur en de ontwikkeling van de rode baksteen.

Met de verfijning van gebakken stenen en de komst van nieuwe metseltechnieken speelde de roodbakken Groninger baksteen een prominente rol in de nieuwe expressionistische architectuur van de Amsterdamse school en architecten als Egbert Reitsma en Siebe Jan Bouma, die beide lid waren van kunstkring ‘De Ploeg’.