Cultuur & Uitgaan

Vaartocht op honderd jaar oude ‘Emma’ door Groningse wateren

Vanaf deze maand en tot en met augustus is het mogelijk om een bijzondere vaartocht te maken, vanuit Groningen door het gebied van de oude rivier De Hunze. Dat kan met de honderd jaar oude ‘Emma’, een schip dat nu eigendom is van het Noordelijke Scheepvaartmuseum.


Leestijd: 2 minuten

Vaartocht op honderd jaar oude ‘Emma’ door Groningse wateren
Vaartocht op honderd jaar oude ‘Emma’ door Groningse wateren

In de maanden juni, juli en augustus kunt u aan boord van het oude directievaartuig Emma (PW 17) vanuit de stad Groningen een exclusieve dagtocht maken over de oude rivier de Hunze naar het Zuidlaardermeer.

Aan boord van het intieme, luxe, bijna 100 jaar oude schip gaat de tocht samen met een gids van Het Groninger Landschap langs de Onnerpolder, de Westerbroekstermadepolder, het Foxholstermeer, de Kropswolderbuitenpolder en de Oostpolder. De gids vertelt over de ontstaansgeschiedenis en de bijzondere flora en fauna van dit vogelrijke gebied. Na de lunch aan het Zuidlaardermeer volgt een korte excursie door de Oostpolder, waarna we terugvaren naar de opstapplaats bij het Noordelijk Scheepvaartmuseum in de stad.

Het is dé kans om dit bijzondere gebied eens vanaf het water te ontdekken. De vaardata zijn 26 juni, 17 en 27 juli en 14 augustus. De dagtocht is van 9.30 – 16.30 uur en kost per persoon € 60,- inclusief koffie/thee en lunch.  Aanmelden kan via emma@noordelijkscheepvaartmuseum.nl

Geschiedenis van De Hunze

Deze tocht volgt de oude rivier de Hunze. De Hunze begint in het zuiden van Drenthe en ligt aan de oostkant van de Hondsrug. Oorspronkelijk liep de Hunze helemaal door tot de Waddenzee. Vroeger stond dit beekdal in het najaar en in de winter onder water. Het was er zompig en moerassig, het waren echte weidevogelgebieden. Later nam de mens het hier over; oeverlanden werden ingepolderd en drooggelegd voor bewoning, veeteelt en akkerbouw. Dat ging helaas ten koste van planten en vogels, die hadden juist een gevarieerde en natte leefomgeving nodig. De rivier werd in de loop der tijd gereduceerd tot een steeds smaller wordend stroomdal, in de 20e eeuw werden de meanders afgesneden om de Hunze te kanaliseren.

Het Hunzedal terug in oude staat

Samen met Het Drents Landschap zet Het Groninger Landschap zich in om het Hunzedal zoveel mogelijk in haar oude staat terug te brengen. Bijvoorbeeld door een ander waterbeheer te voeren; ’s winters een hoger waterpeil, ’s zomers juist een lagere stand. Planten en dieren hebben daar baat bij. Tegenwoordig is de Oostpolder weer een echt vogelparadijs voor de geoorde fuut, kleinst waterhoen, witwangstern, kemphaan, watersnip en talloze eendensoorten. De diversiteit in het gebied en het grote voedselaanbod in het gebied maakt het gebied ook aantrekkelijk als broedgebied van de zeearend. Deze imposante vogel jaagt er op vis, eenden en ganzen.

Korting en aanmelden

VRIENDEN VAN Museum aan de A (Noordelijk Scheepvaartmuseum) en beschermers van Het Groninger Landschap krijgen 15% korting en betalen dus € 51,- per persoon (maximaal 2 personen) Beschermers kunnen zich aanmelden o.v.v. het nummer van de beschermerspas. Aanmelden kan via emma@noordelijkscheepvaartmuseum.nl. Vergeet niet uw verrekijker mee te nemen