De wijkpost ‘groen’ aan de St. Vitusholt 7e laan in Winschoten krijgt een vegetatiedak. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Winschoten op 12 augustusbesloten.
‘Groene daken’ is een verzamelnaam voor platte en hellende daken met begroeiing. Deze begroeiing kan bestaan uit vetplantjes (sedum), kruiden, mos en/of gras. Ook struiken en bomen zijn, als de dakconstructie dit toelaat, te gebruiken.
De gemeente Winschoten onderkent de voordelen van groene daken. Groene daken werken namelijk isolerend en daardoor energiebesparend. Ze houden in de winter de warmte vast en
geven verkoeling in de zomer. Bij hevige regenval nemen groene daken een deel van het regenwater op. Een deel van dat water verdampt en een ander deel wordt vertraagd afgegeven aan het rioolstelsel. Dit kan de overstort van het riool helpen voorkomen. Verder brengen groene daken meer natuur in Winschoten en wordt een gedeelte van het fijnstof uit de lucht gefilterd.
Het college van B&W wil met de realisatie van het eerste groene dak een bijdrage leveren aan de verbetering van een duurzame en groene leefomgeving. Dit sluit weer aan op het millenniumdoel waar Winschoten zich als millenniumgemeente voor inzet: een schoner en
duurzaam milieu. In de toekomst zal de gemeente bij iedere gemeentelijke dakrenovatie de mogelijkheid onderzoeken het uit te laten voeren als groen vegetatiedak.
Wonen
Winschoten krijgt eerste groene dak op gemeentelijk gebouw
In Winschoten krijgt een pand aan het St. Vitusholt een wel heel opmerkelijk dak: een vegetatiedak. Het is het eerste groene dak op gemeentelijk onroerend goed.
Leestijd: 1 minuut