Wonen

‘Corona leidt vooralsnog niet tot crisis op Groningse huizenmarkt’

De verspreiding van het coronavirus heeft een grote impact op de economie, maar het leidt vooralsnog niet tot een crisis op de Groningse huizenmarkt. De rentestand is laag en de vraag is groot en dat zal zo blijven. Alleen de manieren om woningen te verkopen zijn veranderd. Dat betoogt een van de grotere makelaars in de stad: Boekholt & partners makelaardij.


Leestijd: 1 minuut

‘Corona leidt vooralsnog niet tot crisis op Groningse huizenmarkt’
‘Corona leidt vooralsnog niet tot crisis op Groningse huizenmarkt’

Zeker in de stad Groningen loopt volgens Boekholt de verkoop en aankoop van woningen nog goed door. Het is nog wel lastig om te zeggen wat de gevolgen zijn voor de regionale woningmarkt. 

“Veel mensen die de hypotheekrente zien stijgen willen nog kopen en veel mensen denken dat ze goedkoper kunnen kopen in de Corona crisis, omdat ze vermoeden dat veel andere kopers/concurrenten afhaken in de huidige markt. Hetgeen wij makelaars overigens niet merken”, zegt Niels van Diepenbeek, NVM makelaar & eigenaar Boekholt & partners makelaardij. Buiten de stad en in het hoge segment lijkt het wel rustiger geworden sinds de Corona uitbraak.

Veranderende verkoopmethoden
Makelaars werken door, maar ze houden wel rekening met de RIVM-richtlijnen. “Nagenoeg alle afspraken zijn doorgegaan. Een enkeling belde de dag ervoor af dat ie verkouden was of grieperig. Dan wordt de ontmoeting sowieso afgezegd”, zegt Van Diepenbeek.

Boekholt doet de bezichtigingen zonder fysiek contact. De makelaar doet bij de woning de deur open en er gaan maximaal 2 personen de woning in. De makelaar blijft buiten wachten. Door middel van telefonisch contact loopt men dan ‘samen’ door het huis. 

Van Diepenbeek: “Aktes worden digitaal ondertekend en woningen kunnen ook bezichtigd worden via een live videoverbinding. Wanneer iemand verkoudheidsklachten heeft bijvoorbeeld. We doen ons adviesgesprekken met behulp van digitale hulpmiddelen als WhatsApp, Skype en via de bekende social media kanalen.”

Huizenprijzen
Volgens Van Diepenbeek is het lastig om te zeggen wat de gevolgen zijn van de crisis voor de huizenprijzen. “De Coronacrisis is uniek en niet te vergelijken met eerdere crises", aldus van Diepenbeek. Ondertussen zijn er nog steeds veel zoekers op de woningmarkt. In de afgelopen jaren zagen we dat de woningmarkt ‘droog kookte’. Zo lang er nog veel zoekers zijn zullen naar verwachting de prijzen van woningen niet dalen.”