Wonen

DUO versoepelt studiefinanciering voor EU-studenten

Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) gaat Europese studenten minder snel automatisch afwijzen voor Nederlandse studiefinanciering. Dat laat DUO weten na vragen van de NOS. De afgelopen jaren wonnen meerdere studenten rechtszaken hierover. Nog vaker besloot de uitvoeringsdienst studenten vlak voor de rechtszaak alsnog te betalen.


Leestijd: 1 minuut

Dat meldt de NOS. Europese studenten worden vaak ten onrechte afgewezen, zeggen advocaten. Volgens hen hanteert DUO een ‘afschrikbeleid’. De organisatie spreekt dit tegen, maar belooft studenten beter te informeren.

Europese studenten die hier een bijbaan hebben, kunnen studiefinanciering aanvragen, omdat ze dan aangemerkt worden als werknemer. De EU vindt het belangrijk dat werknemers in dezelfde lidstaat gelijke rechten hebben. Maar je moet wel een echte (bij)baan hebben, oftewel 'reëel en daadwerkelijke arbeid verrichten'. Daar wringt het in de rechtszaken: het Europese recht noemt geen urenaantal bij deze definitie, maar DUO wel. Op de website staat dat studenten die meer dan 56 uur in de maand werken ‘zonder meer’ studiefinanciering krijgen.

Veel studenten denken daardoor bij voorbaat dat ze niet in aanmerkingen komen. De studenten die dat wel doen en die vervolgens worden afgewezen omdat ze niet aan de 56-uursnorm voldoen, laten het er vaak bij zitten, terwijl de 56 uur niet in het Europese recht staat. 

Dat kan grote gevolgen hebben. Zo spreken meerdere studenten over acute geldnood, concentratieproblemen door de juridische procedures, depressies en gedwongen terugkeren naar hun thuisland.

Inmiddels zegt DUO meer op maat te zullen bekijken of iemand die minder dan 56 uur werkt, alsnog recht heeft op studiefinanciering. En op de site zal duidelijker staan dat je ook recht kan hebben op studiegeld als je de 56 uur niet haalt.

Kamerleden vinden het goed dat DUO vaker een uitzondering gaat maken op de 56-uursnorm, zolang het niet ten koste gaat van de studiefinanciering voor Nederlandse studenten. Minister Dijkgraaf van Onderwijs is een onderzoek gestart.