Mulder is voor zijn boek op zoek gegaan naar de verschillen en overeenkomsten tussen ongeveer honderd jaar geleden en vandaag: wat is verdwenen en wat is gebleven? Op basis van een plattegrond van 1919 en foto’s en prenten uit de Groninger archieven heeft hij de stad opnieuw gefotografeerd.
“Je ervaart de vervreemdende sensatie van het kijken naar oude foto’s van bekende plekken, maar in een andere tijd. Het verleden is verdwenen, maar nog merkbaar in de details. Een historische gevel, de kerk op de achtergrond, de kromming van een gracht. Waar honderd jaar geleden op de foto een tram stond, staat nu een bus. Op drukke kruispunten waren de fietsen honderd jaar geleden net zo aanwezig als nu”, zo zegt Mulder.
Op foto’s lijkt het alsof vroeger alles mooier was, zo zegt de fotograaf. “Maar op de foto’s kun je niet zien en ruiken dat onze voorouders werden geteisterd door luizen en parasieten en moesten leven in bedompte ruimten waar de lucht van uitwerpselen voortdurend aanwezig was en hoge kindersterfte heerste.”
Techniek
De fotografen van honderd jaar geleden fotografeerden voornamelijk op glasplaten met een grootformaat-balgcamera, waarmee ze tijdens het fotograferen perspectief correcties toepasten. “Helaas kon ik niet achterhalen wat voor camera's en optieken er rond 1915 voor de foto's in dit boek zijn gebruikt”, laat Mulder weten.
www.robertmulder.nl
https://www.kleineuil.nl/kunst-cultuur/groeten-uit-groningen-1-details
https://www.godertwalter.nl/single/?b=9789493170315