Wonen

Expositie in Synagoge over Joodse gemeenschap in Groningen na 1945

Van de ruim vijfduizend Joodse Groningers aan het begin van de oorlog, zouden slechts driehonderd de oorlog overleven. Hoe is het met hen gegaan na de oorlog? Hoe werden ze opgevangen en hoe is het sindsdien de Joodse gemeenschap in Groningen vergaan? Daarover gaat een bijzondere expositie in de Synagoge. Woensdag 19 augustus zijn er ’s middags rondleidingen door deze tentoonstelling: ‘Vrijheid met een Zwarte Rand’.


Leestijd: 2 minuten

Expositie in Synagoge over Joodse gemeenschap in Groningen na 1945
Expositie in Synagoge over Joodse gemeenschap in Groningen na 1945

Woensdag 19 augustus om 13:30 en 15:00 uur worden in Synagoge Groningen rondleidingen verzorgd over de tentoonstelling Vrijheid met een Zwarte Rand. Tijdens de rondleidingen wordt dieper ingegaan op het leven van de leden van de Joodse gemeenschap in Groningen na de oorlog. De rondleidingen worden gegeven door de samenstellers van de expositie Audrey Takens en Renske van Donk, beide student aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Takens en Van Donk nemen de deelnemers mee langs de vele foto’s, objecten en documenten die op de expositie te zien zijn en vertellen daarover vele details. Bijvoorbeeld over een paneel met oproepen in het Nieuw Israëlisch Weekblad waarin Groningse Joden informatie vragen over verdwenen geliefden.

In een vitrine ligt een exemplaar van de Orde van dienst bij de herinwijding van de synagoge in Groningen in 1981. In dezelfde vitrine liggen rapporten en schoolschriften van Joodse schoolkinderen die na de oorlog de jeugdsynagoge aan de Folkingedwarsstraat bezochten.

Een heel bijzonder object waarover tijdens de rondleiding uitleg wordt gegeven, is het Eeuwige Licht in de vorm van een Davidster dat tot 1981 in de Jeugdsynagoge aan de Folkingedwarsstraat in Groningen brandde.

De expositie Vrijheid met een Zwarte rand gaat over het lot van de Joodse gemeenschap in Groningen na de bevrijding in 1945. Hoewel de bevrijding in Groningen uitbundig werd gevierd, was voor veel teruggekeerde Joden de ellende nog niet voorbij. De opvang was in veel gevallen kil en bureaucratisch, soms zelfs vijandig en vernederend. De nazi’s waren dan wel verslagen, maar het antisemitisme was niet verdwenen.

Na de oorlog vertrokken de meeste Groningse Joden dan ook naar Israël, Canada of de Verenigde Staten. Zij voelden zich niet langer thuis in Groningen. De Groningse Joodse gemeenschap was door de oorlog ernstig aangetast en zou nooit meer dezelfde worden.

Datum: woensdag 19 augustus, 13:30 en 15:00 uur
Plaats: Synagoge Groningen, Folkingestraat 60
Deelname:€ 5,– (volwassenen), kinderen t/m 15 jaar gratis
Reserveren:reserveren@synagogegroningen.nl