Als pilotperiode is gekozen voor zaterdag 30 augustus t/m zaterdag 13 september (Open Monumentendag). Deelnemende kerken zijn: Der Aa-kerk, Remonstrantse kerk, Martinikerk, Lutherse kerk, Pepergasthuiskerk, Pelstergasthuiskerk, St Jozefkathedraal, synagoge, Doopsgezinde kerk en de Russisch Orthodoxe kerk. In de deelnemende kerken zijn gidsen aanwezig om informatie te geven.
Bij de deelnemende kerken, de Openbare Bibliotheek en de VVV is een folder verkrijgbaar met daarin de deelnemende kerken, hun locatie plus aanvullende informatie opgenomen. Ook is er een verkorte versie in het Duits beschikbaar.
Vanaf vandaag is de website www.kerken-zo.nl online, waarop actuele informatie, een agenda en achtergrondinformatie te vinden zijn. Bezoekers van de website kunnen via Virtual Earth de deelnemende gebouwen opzoeken en bekijken. Verder kunnen ze op de website hun persoonlijke ervaringen of herinneringen aan een of meerdere van de deelnemende kerken kwijt. Hun verhaal met eventueel een foto kunnen ze via de website mailen naar info@kerkenzo.nl. De leukste verhalen worden op de website geplaatst.
Kerk&Zo is een initiatief van de Stichting Oude Groninger Kerken en wordt mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Groningen. De vormgeving werd in de lente van dit jaar gerealiseerd door 8 uur overwerken voor het goede doel – een initiatief van Nieuwe Garde, het netwerk voor jonge creatieven. De website werd gerealiseerd door Slash2 New Media. Kerk&Zo is een samenwerkingsverband van alle deelnemende religieuze gebouwen.
Wonen
Groningse stadskerken en synagoge twee weken lang open; Website www.kerken-zo.nl online
Negen monumentale kerkgebouwen en een synagoge zetten tussen 30 augustus en 13 september 2008 hun deuren open onder de naam Kerk&Zo. Op zaterdag 30 augustus om 11.00 uur gaat het project Kerk&Zo officieel van start in de Remonstrantse kerk aan de Coehoornsingel 14 in Groningen. Kerk&Zo wordt een jaarlijks terugkerend project in de stad Groningen, waarbij een aantal kerken en de synagoge tijdens een aaneengesloten periode opengesteld worden voor publiek. Het doel van het project is het verbeteren van de zichtbaarheid en toegankelijkheid van het religieus erfgoed.
Leestijd: 1 minuut