Wonen

GSb: “Stop met laten verdwijnen studentenkamers”

De Groninger Studentenbond (GSb) wil dat de gemeente stopt met het beleid waarbij studentenkamers worden omgebouwd naar studio’s. Volgens de GSb gaat dit ten koste van het aantal studentenwoningen. “Onbegrijpelijk op het moment dat we nog met een kamertekort zitten.”


Leestijd: 1 minuut

Bijna helft van 3000 studentenkamers Lefier verduurzaamd
Bijna helft van 3000 studentenkamers Lefier verduurzaamd

De voorzitter van de GSb, Marinus Jongman, noemt het een grote verdwijntruc. “Elk jaar worden er veel nieuwe woningen voor studenten gebouwd, maar aan de achterkant verdwijnen er steeds meer kamers. Houdini zou er trots op zijn.”

De afgelopen jaren worden er regelmatig vergunningen aangevraagd om kamers om te bouwen naar studio’s. Zo zou de druk op wijken moeten afnemen. Voor studio’s kunnen verhuurders veel meer huren vragen dan voor kamers en verdienen ze een stuk meer per vierkante meter.

Woensdag wordt dit beleid, als onderdeel van het meerjarenprogramma wonen, besproken door de gemeenteraad. Na jaren met 20 à 30 vergunningaanvragen per jaar begint dit proces steeds sneller te gaan met in 2020 64 verleende vergunningen en nog tientallen openstaande aanvragen. In totaal verdwijnen er zo richting de 100 kamers in 2020, aldus de GSb. 

De studentenbond is bang dat er de komende jaren nog veel meer kamers zullen verdwijnen. Jongman: “De gemeente moet dit aan banden leggen voor dit uit de hand loopt.”