Wonen

Miljoenen subsidie voor eigenaren Rijksmonumenten

Negentien eigenaren van rijksmonumenten in Groningen hebben de eerste helft van dit jaar subsidie gekregen voor groot onderhoud of restauratie van hun pand. In totaal is er voor ruim € 3 miljoen aan subsidies verstrekt.


Leestijd: 1 minuut

Miljoenen subsidie voor eigenaren Rijksmonumenten
Miljoenen subsidie voor eigenaren Rijksmonumenten

In sommige gevallen ontving de eigenaar ook een bijdrage voor de herbestemming van het monument of voor maatregelen om energie te besparen.

Het geld ging vooral naar eigenaren van (woon)boerderijen en woonhuizen in aardbevingsgemeenten. Ook gaat er subsidie naar de werkzaamheden aan een kerk, molen, gymlokaal, verzorgingstehuis en flatwoning.

Hotel Neptunus Ulrum

Het voormalig hotel Neptunus in Ulrum is een van de projecten waaraan subsidie is verleend. Het voormalig hotel wordt gerestaureerd en ingericht als toeristisch verblijf waar men kan eten, overnachten en streekproducten kan kopen. De eigenaren willen hiermee een bijdrage leveren aan de leefbaarheid in het dorp.

Kalkoven Appingedam

Ook de kalkoven in Appingedam ontvangt subsidie voor restauratie en herbestemming. Het is de enige in vrijwel originele staat verkerende kalkoven in de provincie Groningen. Na een volledige restauratie en herbestemming krijgt de kalkoven een museale, educatieve en toeristische functie.