Wonen

Historische bosschages in ere hersteld bij de Onlanden tussen Groningen en Peize

Aan de Groningerweg nabij Peize zal een historische situatie langzaam maar zeker, en vooral zeer voorzichtig, in ere worden hersteld.


Leestijd: 3 minuten

Historische bosschages in ere hersteld bij de Onlanden tussen Groningen en Peize
Historische bosschages in ere hersteld bij de Onlanden tussen Groningen en Peize

Natuurmonumenten en Waterschap Noorderzijlvest zijn gestart met de aanplant van zeven bosjes in natuurgebied de Onlanden. De bosjes komen aan weerszijden van de Groningerweg tussen Peize en Peizermade. Uit historische kaarten blijkt dat hier vroeger ook bos stond. Met de aanplant compenseert het waterschap een eerdere kap van populieren langs het Eemskanaal.

‘Vroeger was de omgeving ten noordoosten van Peize heel bosrijk,’ licht boswachter Bart Zwiers van Natuurmonumenten toe. ‘Dat is af te leiden van lokale namen als Peizerwold, Woudrustlaan en Wolddijk. Met de aanplant versterken we de overgebleven bosjes, waar bijzondere planten zoals bosanemonen en de zeer zeldzame schedegeelster groeien.’

Voor Waterschap Noorderzijlvest is de aanplant een compensatie voor een eerdere kap van populieren langs de noordkant van het Eemskanaal. ‘Langs kanalen als het Eemskanaal willen we geen hoge bomen omdat het de kade verzwakt’, aldus projectleider Wietske van der Meulen van het waterschap. ‘Daarom hebben we langs het Eemskanaal de populieren weggehaald. We zochten een geschikte plek om de bomen te herplanten. Het plan van Natuurmonumenten voor het versterken van de historische boomaanleg in de Onlanden sloot daar mooi op aan.’

Verschillende soorten bos met de hand geplant

De aanplant gebeurt met de hand, door de firma Oosterhuis. ‘We willen geen zware machines op deze plekken inzetten, om de bodem niet te beschadigen,’ verduidelijkt Zwiers. De bosjes worden vooral met elzen en wilgen ingeplant. ‘We hadden ook graag gewone es aangeplant, maar dat is helaas niet mogelijk doordat deze soort geplaagd wordt door de heersende essentaksterfte. Het worden vochtige bossen met enkele natte plekken. Dat past goed in het overwegend natte natuurgebied de Onlanden. Voor de afwisseling planten we aan de randen bomen zoals inheemse vogelkers, wilgen, zwarte bes, Gelderse roos en vuilboom. Op de drogere delen komen onder meer zomereiken, zoete kers, enkele ratelpopulieren, meidoorn, wilde appel en hazelaar te staan. De bosjes bieden op termijn broedgelegenheid voor vogels zoals matkop, grauwe vliegenvanger, kleine bonte specht en wielewaal.’ Vochtige bossen zijn in Europa bijzonder schaars geworden en hebben vaak een hoge biodiversiteit.

Zeven bosjes dit jaar geplant

De zeven bosjes variëren in grootte van 0,2 tot 3 hectare. Vanwege mogelijk archeologische waarden worden de zandkoppen niet ingeplant. Ook de stroken waar kabels en leidingen in de bodem liggen blijven grasland. ‘We hopen dat de weersomstandigheden meewerken en dat eind maart de meeste bomen geplant zijn.’ Gezien de regenval van de afgelopen weken is Zwiers daar niet helemaal gerust op. ‘Als het niet lukt om voor het broedseizoen klaar te zijn, gaan we in het najaar verder met aanplanten.’ Het zal naar verwachting een jaar of zes duren voordat de bomen zo groot zijn dat de nieuwe aanplant de aanblik van een bos krijgt.

Onderdeel natuur en waterberging De Onlanden

De nieuwe en bestaande bosjes maken deel uit van natuurgebied De Onlanden. Het gebied ligt aan de zuidkant van de stad Groningen en meet ruim 3.000 hectare. Het grootste deel van de Onlanden is aangelegd als waterbergingsgebied. Door in het gebied in natte tijden – bij extreme regenval – water vast te houden, houden de inwoners van de stad Groningen 'droge voeten'. Tegelijkertijd profiteren de vogels van de waterrijke omgeving die is ontstaan.

Vogelliefhebbers weten het gebied te vinden, vanwege de grote aantallen vogels en de bijzondere soorten. Ander mensen komen naar De Onlanden om te fietsen, te wandelen en te sporten. Voor een kop koffie of thee of een lekkere lunch kunnen de bezoekers van het gebied sinds kort terecht in De Onlanderij. Op de voormalige boerderijlocatie aan de Madijk ontwikkelt Natuurmonumenten samen met wijkbewoners en bedrijven uiteenlopende initiatieven, waaronder een theehuis, een moestuin, kinderactiviteiten en sportevenementen. Vanaf De Onlanderij is voor hardlopers een Groene4Mijl-oefenparcour uitgezet. De route is verhard en met route- en afstandsaanduiding gemarkeerd.

(Foto: Natuurmonumenten).