Wonen

UMCG betaalt in bedrijfsrestaurant de BTW over groenten en fruit

Het UMCG betaalt deze hele week de BTW op groente en fruit in het bedrijfsrestaurant. Hierdoor wordt de prijs op de kassabon voor medewerkers en bezoekers tijdelijk lager. Het UMCG volgt met het initiatief ‘Appels en prei BTW-vrij’ het voorbeeld van het Radboudumc, dat vorige week hetzelfde deed.


Leestijd: 1 minuut

UMCG betaalt in bedrijfsrestaurant de BTW over groenten en fruit
UMCG betaalt in bedrijfsrestaurant de BTW over groenten en fruit

Het UMCG wil met de actie ‘Appels en prei BTW-vrij’ het belang van voeding op preventie en een gezonde leefstijl onderstrepen. “Een gezonder voedingsaanbod draagt bij aan het herstel van patiënten, een gezonde werkomgeving voor medewerkers en een gezonde keuze voor bezoekers. Ziekten worden deels veroorzaakt door een ongezonde leefstijl. Door gezonde voeding kun je voor een deel ziekten voorkomen. Dit voorbeeldgedrag begint bij de zorgprofessional”, aldus het UMCG.

Het ziekenhuis roept de politiek op om meer vaart te zetten achter de plannen om verse groenten en fruit BTW-vrij te maken. Gezonde voeding, zoals verse groenten en fruit, is in de meeste gevallen duurder dan ongezonde voeding. Eén van de oorzaken van de hoge prijs is, naast inflatie, het BTW-tarief van 9 procent, stelt het UMCG. Om deze oproep kracht bij te zetten, betaalt het UMCG daarom een week lang zelf de BTW op groente en fruit in de restaurants van het ziekenhuis en Beatrixoord.