Wonen

“White Ribbon Tour” – wandelen en fietsen van Groningen naar Maastricht tegen longkanker

Vrijdag 21 mei 2021 doet een zogenaamde "White Ribbon Tour" Groningen aan. Dat is een wandel- en fietstocht tussen ziekenhuizen, van Zeeland via Groningen naar Maastricht, in de vorm van een wit lintje. The White Ribbon Tour heeft als doel om longkanker in Nederland letterlijk op de kaart te zetten en om geld in te zamelen ten behoeve van onderzoek ter bestrijding van longkanker.


Leestijd: 2 minuten

“White Ribbon Tour” – wandelen en fietsen van Groningen naar Maastricht tegen longkanker
“White Ribbon Tour” – wandelen en fietsen van Groningen naar Maastricht tegen longkanker

Op vrijdag 21 mei 2021 wandelen en fietsen patiënten, studenten en (long)artsen de ‘White Ribbon Tour’, op initiatief van Niels Harthoorn die op zijn 20ste de diagnose longkanker kreeg. Tijdens de tour worden in meer dan 30 ziekenhuizen witte lintjes uitgedeeld. Met dit evenement wordt aandacht gevraagd voor longkanker en geld opgehaald voor onderzoek naar betere behandelingen.

Tijdens de White Ribbon Tour nemen verschillende ziekenhuizen in Nederland een wit lintje in ontvangst. De lintjes komen te hangen op de afdelingen of poliklinieken van deze ziekenhuizen. Deze witte lintjes zijn het symbool voor longkanker. Hiermee wordt aandacht en bewustzijn voor longkanker gevraagd. Deze lintjes van hout zijn met liefde en passie gemaakt door mensen die geraakt zijn door longkanker bij zichzelf of anderen in hun omgeving. Tijdens de Tour wordt geld ingezameld voor onderzoek naar gepersonaliseerde (long)kankerbehandeling via Stelvio for Life.

Vrijdagmiddag om 18 uur bieden ze een White Ribbon aan bij de hoofdingang vh UMCG. De deelnemers gaan ook naar het Martiniziekenhuis in Groningen en Wilhelmina Ziekenhuis Assen.

Niels (22), initiatiefnemer en longkankerpatiënt, is op zijn twintigste gediagnosticeerd met ALK+ longkanker. The White Ribbon Project is recent gestart in de V.S. om meer bekendheid te geven aan longkanker en vooral om het stigma, dat op longkanker rust, weg te nemen. Niels haalde dit project naar Nederland om te laten zien dat iedereen longkanker kan krijgen.

Uiteindelijk is deze tocht een voorbereiding op de beklimming van de Stelviopas voor Stelvio for Life, een uitdaging die ze met ons Lungs for Life team op 28 augustus 2021 aangaan. Al het opgehaalde geld gaat via Stelvio for Life naar het Center for Personalized Cancer Treatment (CPCT).

Dit samenwerkingsverband zet zich in om voor iedere kankerpatiënt DNA-onderzoek van de tumor mogelijk te maken. Het opgehaalde geld komt dus volledig ten goede aan de ontwikkeling van gepersonaliseerde behandelingen voor patiënten zoals Niels.

Wandel of fiets mee

‘De White Ribbon Tour’ bestaat uit meerdere ritten en/of wandeltochten die parallel tussen meerdere ziekenhuizen plaatsvinden. Elke individuele rit/wandeltocht vertegenwoordigt de uitreiking van een wit lintje van het ene ziekenhuis naar het andere ziekenhuis. Wil je meedoen? Geef je op via deze link.