De Organisatie.
De organisatie van deze historische culturele wandeltocht is in handen van het Algemeen Plaatselijk Belang Bedum ( APB Bedum ), de Historische Vereniging gemeente Bedum (HVgB), VVV Bedum van VVV Lauwersland, De Kulturele Kommissie en de gemeente Bedum samen met een groot aantal vrijwilligers.
Walfridus.
Walfridus van Bedum is het verhaal over een Groninger traditie die tot op de dag van vandaag onder de Bedumse bevolking leeft. De Bedumer boer en ontginner Walfridus stierf in de late 10de eeuw onder Noormannenhand de marteldood en werd sindsdien in bijna heel het Groninger land als volksheilige vereerd. Hij werd het symbool van het vroege christendom in de streek, van vrede en recht in Hunsingo en van een geregelde waterhuishouding in het door de Wolddijk omsloten gebied van Innersdijk. Bedum groeide uit tot één van de belangrijkste pelgrimsoorden in het Noorden van ons land.
De Route.
De Walfridusvoettocht zal worden gehouden in twee afstanden . Er is één van 15 kilometer, die start in Groningen / Noorderhoogebrug, waar Walfridus de Hunze passeerde en zijn weg ging door het oude Walfridus landschap.
De tweede is er één van 25 kilometer. Deze Walfridusvoettocht start in Bedum, via het oude voetpad langs Zuidwolde naar Noorderhoogebrug, waar men vanaf de korenmolen Wilhelmina dan verder de route zal volgen. De tocht voert de deelnemers langs tastbare sporen in dat landschap en men krijgt een gevarieerd programma van culturele activiteiten voorgeschoteld dat de persoon Walfridus tot leven brengt. Op de pleisterplaatsen in en om monumenten langs de route kunnen de deelnemers genieten van een cultureel programma zoals o.a. Gregoriaanse koorzang, een historisch wagenspel, gedichten en een speciaal voor dit evenement gemaakte vertel-theaterproductie van de Bedumse verhalenverteller Erik van Dort.
Voor de wandelroute van 15 kilometer is de start ook in Bedum. De wandelaars voor deze tocht zullen in prachtige antieke autobussen van het Noordelijk Busmuseum uit Winschoten in pendeldienst worden vervoerd naar de start bij korenmolen Wilhelmina in Noorderhogebrug, vlakbij de stad Groningen. Van daaruit loopt men door Noorderhoogebrug. Als de wandelaar Noorderhogebrug verlaat zal de tocht gaan langs de bedding van de oude Hunze. Lopende door het prachtige gebied van de “Koningslaagte” van het Groninger Landschap neemt men kennis van hoe het er vroeger was. Duidelijk zijn de beide verhoogde kanten van de oude Hunze te zien. De eigenlijke rivier is verkleind tot een greppel. ’s Zomers gemakkelijk en droog te belopen, maar ’s winters een waddenlandschap. De route zal door de landeigenaren begaanbaar gemaakt worden, de breed gehoornde limosines, die in het gebied grazen, zullen op veilige afstand worden gehouden. De wandeltocht vervolgende trekken de wandelaars langs de nog zichtbare oevers van de oude rivier de Hunze. Hier beleefd de wandelaar hoe Walfridus en zijn zoon Radfridus ongeveer 1000 jaar geleden moet hebben gelopen. De tocht gaat verder over de historische door hen en vele anderen aangelegde Wolddijk. Ze passeren “de Poel” , een duidelijk herkenbare onderbreking in de Wolddijk. Door een dijkdoorbraak dreigde het werk van Walfridus hier verloren te gaan. Via het vroegere kerkdorpje Westerdijkshorn met haar prachtige torentje gaat de wandeltocht verder naar Bedum. Aangekomen in Bedum gaat de tocht langs historische plekjes, zoals de wijk waar verschillende woningen uit de Amsterdamse school zijn gebouwd.
Wandelen door de monumentale Goede Herderkerk.
Heel bijzonder is de monumentale Goede Herderkerk met zijn prachtige gebrandschilderde ramen. De route voor de wandelaars gaat door de Goede Herderkerk, waar regelmatig het prachtige orgel bespeeld zal worden! Onderweg zullen de wandelaars de “monnik” enkele keren ontmoeten. En op het Walfridusplein, waar een beeldje van Walfridus staat brengt een koor gregoriaanse liederen.
De Walfridusvoettocht zal eindigen bij de “schaive toorn”, de Walfriduskerk. De “schaive toorn” heeft de scheefste toren van Nederland. De toren staat 2.61 meter uit het lood. De Walfriduskerk is van een eenvoudige houten kapel uitgegroeid tot een kapitale bedevaartskerk van grote regionale en internationale betekenis. In de kerk is een expositie ingericht en kan men rondom de kerk genieten van een “Middeleeuwse” maaltijd. Deze zal door de lokale ambachtelijke bakker Klaes Hoekstra, in 2006 bakker van het jaar, worden verzorgd. Ambachtelijk Bakker Klaes Hoekstra zal er Kuch en Ommelander mik presenteren.
Cultuurhistorie.
Het evenement beoogt een breed publiek in contact te brengen en te interesseren voor de cultuurhistorie en erfgoed van de eigen omgeving. Het cultureel kapitaal waar erfgoed deel van uitmaakt, maakt dat mensen een binding voelen met de eigen leefomgeving. Als zij het verleden kunnen aflezen aan de plek waar ze wonen, krijgt het heden voor hen meer betekenis, aldus voorzitter van de speciaal samengestelde werkgroep de heer Jakob van Dijk.
Speciale website.
Een speciale website met meer informatie over het evenement, de route kan men vinden op www.walfridusvoettocht.nl . Deelnemers aan deze uniek wandeltocht kunnen zich inschrijven via het inschrijfformulier op de website. Deelname kost €. 12,50. Daarbij is inbegrepen een routeboekje met beschrijving, een prachtige herinnering aan de tocht, deelname aan de “Middeleeuwse maaltijd”. Voor informatie en het aanvragen van een inschrijvingsformulier kan via VVV Bedum, telefoonnummer 050 – 3015111. Email: walfridus@vvvlauwersland.nl
Wonen
Walfridusvoettocht brengt bedevaart van weleer tot leven in Bedum
In het kader van het Religieus Erfgoed jaar 2008 en de Open Monumentendag, word op 13 september 2008 in Bedum een wandelroute gehouden rond de persoon en overlevering van de heilige Walfridus van Bedum. Ook het primair onderwijs wordt hierbij betrokken, door een aangepaste Walfridusvoettocht.Op maandag 15 september _de eerste editie van de Open Monumenten Maandag voor het onderwijs_ kunnen leerlingen van de groepen 7 en 8 deelnemen aan een speciaal voor hen aangepast programma rondom Walfridus.
Leestijd: 4 minuten