Bereikbaarheid & Verkeer

Martini Ziekenhuis komt met slimme maatregelen om medewerkers uit de auto te lokken

Het Martini Ziekenhuis heeft een aantal opmerkelijke maatregelen ontwikkeld om veel van haar 2700 medewerkers te stimuleren de auto te laten staan. Op die manier wil het ziekenhuis er aan bijdragen dat Groningen goed bereikbaar blijft, de komende jaren. Donderdag is er een informatiemarkt.


Leestijd: 2 minuten

Al acht kinderen in ziekenhuis met ernstige brandwonden door vuurwerk
Al acht kinderen in ziekenhuis met ernstige brandwonden door vuurwerk

Het Martini Ziekenhuis maakt van de ‘Nationale Fiets naar je Werk-dag’ meer werk dan andere bedrijven. Er wordt aanstaande donderdag een informatiemarkt georganiseerd waar verschillende organisaties laten zien hoe medewerkers van het ziekenhuis gemakkelijker en slimmer op hun werk kunnen komen. ‘We doen al heel erg veel op het gebied van bereikbaarheid. Het is naast duurzaamheid en klantenservice één van onze strategische pijlers’, zegt adviseur bereikbaarheid Jos van der Heide van het Martini Ziekenhuis.

Het Martini Ziekenhuis is één van de convenantpartners van Ga slimmer reizen & werken. Medewerkers worden aanstaande donderdag geïnformeerd tijdens een informatiemarkt. ‘Onder andere Groningen Bereikbaar, het OV-bureau en andere organisaties zullen onze medewerkers daar van informatie voorzien.’ Voor gasten rijdt er donderdag een fietstaxi van parkeergarage naar de hoofdingang.

Het ziekenhuis wil, als convenantpartner, het aantal afgelegde woon-werk autokilometers met tien procent verminderden. ‘We zijn er hard mee bezig’, zegt Van der Heide. Zo heeft het ziekenhuis naast een gewone fietsregeling ook een speciale regeling voor e-bikes. ‘De bedoeling is hiermee om medewerkers die wat verder weg wonen te verleiden vaker de auto te laten staan.’

Van der Heide is druk bezig met plannen om het ziekenhuis beter bereikbaar te maken. Zo wil hij de fietsvoorzieningen nog verder uitbreiden en moet het ziekenhuis een betere aansluiting krijgen met de P+R-terreinen in de stad. ‘We willen onze bedrijfsvoering zo milieubewust mogelijk maken. Dus hoe minder auto’s, hoe minder files, hoe meer medewerkers stressvrij op hun werk verschijnen’ en hoe beter het ziekenhuis bereikbaar is voor onze gasten’, zegt de adviseur.

Er kleeft nog een groter belang aan het beperken van de dagelijkse autostroom, zegt Van der Heide. Want met de aanpak van de ring, is ook het Martini Ziekenhuis de komende jaren minder goed bereikbaar. ‘Wij hebben ruim 2700 man in dienst. Ruwweg 60 procent daarvan komt van buiten de stad. Dus het is voor ons belangrijk om na te denken over andere manieren van vervoer. We gaan binnenkort een enquête onder onze medewerkers houden om precies in kaart te brengen hoe ze naar het Martini Ziekenhuis reizen. En daarna gaan we kijken hoe we het slimmer aan kunnen pakken.’

(Meer:  www.gaslimmerreizen.nu )