Bereikbaarheid & Verkeer

Nieuwe afrit en oprit bij Europaweg dit weekend open

Komende zaterdagochtend, 3 december, gaat bij de Europaweg de nieuwe afrit van de zuidelijke ringweg open. De volgende ochtend, zondag 4 december, volgt de nieuwe oprit richting Hoogezand. De opening van de op- en de afrit is een belangrijke mijlpaal voor het project Aanpak Ring Zuid en voor de bereikbaarheid van het oostelijke deel van de stad Groningen.


Leestijd: 1 minuut

Werkzaamheden Boumaboulevard uitgesteld: verkeer kan nog rechtsaf de Europaweg op
Werkzaamheden Boumaboulevard uitgesteld: verkeer kan nog rechtsaf de Europaweg op

Afrit

De nieuwe afrit is voor verkeer vanaf het Julianaplein richting de Europaweg en de Bornholmstraat. De afrit gaat over de Europaweg heen en loopt met een bocht langs de skivijver. Het autoverkeer kan hier linksaf naar de Bornholmstraat of rechtsaf naar de Europaweg. Hiermee krijgt de Bornholmstraat voor het eerst een directe aansluiting op de zuidelijke ringweg. Deze aansluiting is handig voor wie naar de bedrijven aan de Bornholmstraat, de Sontweg en het Sontplein wil, zoals de Ikea en Bauhaus. De aansluiting vermindert bovendien het aantal auto’s dat via de Europaweg moet rijden.

Impressie van de nieuwe afrit om de skivijver heen.
Impressie van de nieuwe afrit om de skivijver heen.

Oude afrit

Zodra de nieuwe afrit open is, gaat de oude afrit dicht voor al het verkeer. Ook voor het bouwverkeer richting de bouwkuip van de verdiepte ligging heeft de afsluiting gevolgen. Dit bouwverkeer maakte gebruik van deze afrit om via het terrein van Ziggo/Vodafone de bouwplaats te bereiken en te verlaten. Tot eind maart 2023 kan dit bouwverkeer via de Europaweg de bouwroute bereiken.

Oprit richting Hoogezand

Zondagochtend gaat de nieuwe oprit open voor verkeer vanaf de Europaweg richting Hoogezand en de oostelijke ringweg. De nieuwe oprit loopt onder de nieuwe afrit door. In het verleden was hier al een oprit, maar die was vanwege de werkzaamheden verwijderd. In het oorspronkelijke plan voor Aanpak Ring Zuid zou er geen nieuwe oprit voor in de plaats komen. De nieuwe oprit is een van de drie optimalisaties die in 2016 aan het plan voor Aanpak Ring Zuid zijn toegevoegd. Vooral voor autoverkeer richting de oostelijke stadswijken, Bedum, Winsum en Delfzijl is dit een welkome aanvulling.