De dreigende krimp in Groningen is volgens minister Uitermark te wijten aan een verwachte afname in het aantal werkzaamheden bij de Nationaal Coördinator Groningen (NCG). “Hoewel verklaarbaar, vind ik deze ontwikkeling van de totale rijkswerkgelegenheid in de provincie niet wenselijk. Dit is niet in lijn met de kabinetsbrede inzet die eerder is uitgewerkt in de kabinetsreactie ‘Nij Begun’”, schrijft ze in haar brief.
De rijkswerkgelegenheid in Groningen nam nog toe in 2023, met 7,5 procent. Samen met Utrecht was dit de grootste toename van het aantal rijksambtenaren in vergelijking met de andere provincies. De toename in Groningen had te maken met nieuwe banen bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) en De NCG.
Toch is de verwachting dat die groei de komende paar jaar stokt. Het aantal overheidsbanen in Groningen neemt waarschijnlijk af, en dat vindt minister Uitermark niet wenselijk.
Haagse bril
“Jarenlang is er te veel met een Haagse bril naar de spreiding van de rijkswerkgelegenheid gekeken. Dan koos men voor de Randstad vanuit efficiëntie, maar dat is niet het enige wat moet tellen. Beter beleid bijvoorbeeld, dat aansluit bij wat in een bepaalde regio speelt, doordat het Rijk ook in die regio gevestigd is. Bovendien is de rijksoverheid dan ook letterlijk dichter bij mensen.”
Oplossing
Als oplossing wordt er gekeken naar de uitbreiding van diensten die nu al aanwezig zijn in Groningen, maar er worden daarnaast ook mogelijkheden onderzocht voor nieuwe rijksorganisaties in Noord-Nederland. Ook wordt er gezocht naar mogelijkheden om nieuwe rijksdiensten juist in Noord-Nederland te vestigen. Uitermark laat weten dat er in de toekomst sowieso vaker gekozen gaat worden voor locaties buiten de Randstad, als het gaat om uitbreidingen van overheidsdiensten.