Economie

Partnerbijdrage

Altijd zicht op je woning en ongewenste gasten met IP camera’s

Niemand heeft zin om de hele dag naar hun eigen woning te kijken, je hebt immers wel wat anders te doen. Je hoeft gelukkig ook niet achter de geraniums plaats te nemen, met IP camera’s haal je digitale bewaking in huis die 24 uur per dag, 7 dagen per week jouw huis in de gaten houdt. Hoe je zicht op de woning kunt houden zonder er zelf een dagtaak van te maken leggen we uit op deze pagina.


Leestijd: 4 minuten

Cameratoezicht in binnenstad uitgebreid
Cameratoezicht in binnenstad uitgebreid

Inbraak in Nederland

Het aantal (pogingen tot) inbraak daalt al meerdere jaren. Dit betekent niet dat alle dieven met pensioen zijn gegaan, of dat ze een andere baan hebben gevonden. Het wordt gewoon steeds lastiger om in te breken. Met gekeurde sloten en vensters die veilig af te sluiten zijn kom je al een heel eind, maar dat is niet altijd voldoende. Als jouw woning de minste beveiliging heeft van de straat, dan ben jij die zwakke schakel waar inbrekers op azen. Het is dus van belang om jouw woning in de gaten te (laten) houden, met IP camera’s kun je ogen en oren toevoegen die deel uitmaken van jouw persoonlijke beveiliging team.

Hoe stel je een persoonlijk team voor beveiliging samen?

Je kunt iemand inhuren om dag en nacht naar jouw huis te staren, misschien dat de overbuurvrouw van achter haar geraniums dit gratis voor je doet. Maar wij gaan liever op zoek naar een meer permanente oplossing, en daarvoor komen we uit op slimme apparaten die samen jouw woning 24/7 in de gaten houden. Zie het security systeem als een lichaam waarbij alle lichaamsdelen samenwerken om een eenduidige functie te vervullen; veiligheid creëren. Denk daarbij aan dit soort apparatuur:

  • IP camera’s: IP staat voor Internet Protocol, de beelden die deze camera’s opnemen worden via internet beschikbaar gemaakt. Dit werkt vanuit huis, maar ook als je elders bent. Er zijn modellen voor binnen en voor buiten, die ieder specifieke kenmerken bezitten. Zo kun je in de tuin zowel inbrekers als dieren in de gaten houden, binnen wil je misschien een oogje in het zeil houden op je eigen huisdieren of opgroeiende kinderen.
  • Sensoren: Er zijn diverse sensoren die functioneren als de ogen en oren van de woning. Denk aan een bewegingsmelder op deuren en ramen, inbraak sensoren, thermo sensoren die zelfs in het donker beweging kunnen registreren etc. Dit soort losse sensoren kun je via een smart home weer koppelen aan andere apparaten zoals een alarminstallatie.
  • Alarmering: Je kunt IP camera’s kopen die alleen beeld vastleggen, in combinatie met geluid of tevens uitgerust zijn met een alarmsysteem. Losse alarmsystemen zijn ook mogelijk, in combinatie met bovenstaande sensoren kun je zo de gehele woning van binnen en buiten beveiligen. Alarmering beperkt zich niet tot alleen hard geluid, je kunt ook een (stil) alarm naar jouw smartphone laten sturen. Zo hoef je niet zelf de hele dag op het scherm te kijken, bij onraad wordt je direct ingelicht.
  • Bridge / Hub: Je kunt bovenstaande apparaten direct koppelen aan de bestaande router, wanneer je op zoek bent naar een ‘smart home’ oplossing kun je beter kiezen voor een centraal systeem zoals de TaHoma van Somfy of de Nest Hub van Google. Dit is in feite het centrale brein dat informatie deelt tussen slimme apparaten. Via een centrale app kun je zo alle apparaten bedienen.

Hoe bekijk je de beelden?

Bij een IP camera worden beelden via een specifiek internetadres beschikbaar gesteld, live of opgeslagen om later terug te kijken. Sommige camera’s zijn voorzien van een intern geheugen, om beelden bij stroomuitval of uitval van het wifi signaal toch vast te leggen. Houd er rekening mee dat je soms een verplicht abonnement moet afsluiten om beelden online te bewaren. Dat geldt bijvoorbeeld voor de Nest camera van Google, na de eerste maand betaal je voor online opslag. De Somfy camera is te koppelen aan andere cloud diensten, je kunt dan kiezen voor een goedkopere of zelfs gratis opslagmogelijkheid. Vervolgens kun je door in te loggen de beelden live bekijken of terugkijken vanaf iedere locatie. Je hoeft dus niet in het bereik te zijn van het thuisnetwerk.

Hoe kun je alarm slaan?

Er zijn verschillende manieren om alarm te slaan. Je kunt als inbraakpreventie een luid alarmsignaal af laten gaan, je zou ook slimme lampen kunnen inschakelen wanneer er onraad is. Licht en geluid schrikken de meeste inbrekers af, tenzij ze blind en doof zijn natuurlijk… Met berichten of geluiden op een smartphone weet je direct dat er mogelijk iets aan de hand is, zo kun je dus ook een stil alarm laten afgaan. Daarmee kun je niet alleen overlast besparen, je kunt ook eerst even poolshoogte nemen voordat je ingrijpt. Je kunt daarna alsnog de politie bellen, of een bewakingsdienst inschakelen. Dat is het voordeel van smart home producten; je kunt de beveiliging helemaal op maat configureren.